Monestir de Sant Benet de Bages

Sant Fruitós de Bages - Monestir de Sant Benet de Bages


Els primers senyors alodials de Navarcles foren els Cervera, els quals el 1111 van cedir llur domini sobre l’església de Santa Maria, la vila i la sagrera, una meitat al monestir de Sant Benet i l’altra a Sant Pere de Vic. El monestir i la catedral de Vic van exercir el condomini del terme de Navarcles, no sense conflictes, solucionats amb diverses concòrdies.

Sant Fruitós de Bages - Monestir de Sant Benet de Bages

L’antiga abadia benedictina va ser erigida per Sal·la a la segona meitat del segle X, després de la repoblació efectuada del territori pel compte Guifré el Pilós. Del conjunt d’edificis actuals destaca l’església, que va ser construïda a final del segle XII i principi del XIII, i el claustre. L’església té una planta de creu llatina amb nau culminada amb absis semicircular i transepte als braços del qual s’obren dues absidioles. El claustre és gairebé quadrat i conté sis jocs d’arcades dobles a cada costat. Tant sols la qualitat, iconografia i estil dels capitells d’aquest claustre mereix l’atenta visita al recinte. La vida monàstica de l’abadia, que conté també elements gòtics notables, va durar fins a 1835.

És un recinte en el que la superposició d’estils és magnífic. Des del segle X al XX Sant Benet ha rebut influències arquitectòniques que són exemples d’una fecunda història constructiva.

I a redós del monestir s’ha creat un projecte únic a Catalunya: Món Sant Benet.

És planteja, com diu el seu propi web, www.montbenet.com, com “un món obert a als sentits”.
Per més informació: 902 87 53 53

Curiositats
El monestir de Sant Benet malgrat trobar-se dins del terme municipal de la veïna població de Sant Fruitós de Bages, pertany eclesiàsticament a Navarcles. Ambdues localitats tenen el relleu del monestir inclòs dins de les armes municipals.

Diputació

Població: Navarcles

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web