Fàbriques de can Gallifa, Burés i Borràs

Sant Joan de Vilatorrada - Can Gallifa
Sant Joan de Vilatorrada - Can Gallifa“L’entrada en funcionament, al nucli de Sant Joan, de les fàbriques tèxtils: Borràs (1855), Burés - coneguda com la fabrica del Mig (1860) i Gallifa (1865) va suposar la primera onada immigratòria del municipi de gent procedent dels al tres nuclis del terme -Sant Martí i Joncadella- i de termes propers, principalment de Fonollosa, Aguilar de Segarra i Rajadell i de comarques veïnes que havien quedat allunyades del procés d’industrialització com és ara el Solsonès o la Segarra. Les fàbriques tèxtils, a partir dels anys seixanta van entrar en un llarg procés d’agonia que conclou l’any 1977 amb el tancament de la major de totes, la fàbrica Gallifa, avui recuperada com a centre cultural i símbol d’una etapa que ja és historia”, segons descriu detalladament Marcel Rivera.

Sant Joan de Vilatorrada - Can Gallifa
Sant Joan de Vilatorrada - Can Gallifa
Sant Joan de Vilatorrada - Rec can Gallifa, Borràs i Burés
Sant Joan de Vilatorrada - Rec can Gallifa, Borràs i BurésCan Gallifa , avui convertida en un centre cultural de primer nivell, fou creada pels fabricants manresans Argemí i Gallifa. L’any 1885 la companyia es va convertir en “Balari, Gallifa, Vila i Cia” en entrar a formar-ne part, Lluís Vila i Miralles; el 1898 va quedar com “Gallifa, Vila i Cia” i el 1927 com a “Industrial Anónima G.V.C.”. Formava part de l’imperi “Gallifa”, família propietària també de la fàbrica de Manresa i “La Plantada” a Cardona. Es dedicava a la filatura i disposava de 6.390 fusos, 24 cardadores amb un total de 31 treballadors i es va crear amb un capital de 575.000 rals. El 1922 disposava d’un plantilla de 29 homes i 91 dones, que treballaven com metxeres, filadores, nuadors, selfactines, preparadors bataners…dirigits per un director.

La fàbrica Borràs fou creada per Oleguer Borràs, un home que el 1835 vivia de la producció d’un teler a mà i del gènere que ell mateix produïa i venia els diumenges i dies de mercat a Manresa. Va emprendre la construcció de la fàbrica a Sant Joan el 1855 amb un capital social de 154.000 rals i la va equipar amb 154.000 fusos, 3 cardadores i 31 treballadors. El 1922 disposava ja de 141 treballadors. Va tancar el 1972.


Sant Joan de Vilatorrada - Can Borràs
Sant Joan de Vilatorrada - Can BorràsLa fàbrica Burés fou creada amb un capital de 178.000 rals, amb 1.500 fusos, 16 telers i 36 treballadors. Es va convertir en una petita colònia, amb un petit carrer amb habitatges pels treballadors.

Sant Joan de Vilatorrada - Can Burés
Sant Joan de Vilatorrada - Can Burés
Sant Joan de Vilatorrada - Can Burés
Sant Joan de Vilatorrada - Can Burés


Les tres fàbriques (Gallifa, Burés i Borràs) s’alimentaven d’una mateixa presa d’aigua , amb uns recs distribuïdors a les respectives turbines. Avui ja són records el pas per aquelles parets de diverses generacions, el treball dels menors, les setmanes de 68 hores i el fumejar constant de les seves xemeneies.


Sant Joan de Vilatorrada - Rec can Gallifa, Borràs i Burés
Sant Joan de Vilatorrada - Rec can Gallifa, Borràs i Burés

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web