Sant Andreu de Llavaneres - Festa del Pèsol Garrofal 2024
Mollet del Vallès - MITMO, Mostra Internacional de Titelles 2024
L�Esquirol - Mercat dels Tastets de la Terra 2024

1. Mirador del Rector

Ens trobem al Mirador del Rector. Situat a la part solana del poble, ens ofereix una visió panoràmica del nucli urbà i del paisatge que l’envolta. Explica la tradició que era habitual trobar-se el Rector a la vora del riu, a l’ombra d’un pollancre, escrivint o meditant.

Vallfogona de Riucorb - Mirador del Rector


Per això en aquest indret  s’ha instal·lat una escultura dedicada al Rector, obra d’Ignasi Blanch i Gerard Pons. Des d’aquí podem iniciar la passejada literària pels mateixos carrers i places que el rector-poeta va trepitjar fa més de quatre-cents anys.

L’autor

Francesc Vicent Garcia va néixer de manera circumstancial a Saragossa el 22 de gener de 1579 però es va criar a Tortosa, ja que tant el pare com la mare eren tortosins i provenien de famílies fortament arrelades a la capital ebrenca. Va estudiar a Barcelona i  fou ordenat sacerdot a Vic. El 9 de gener de 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de Rector de Vallfogona, des d’on va escriure la major part de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país viatjant a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot a Madrid. Va morir a Vallfogona el 2 de setembre de 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.

L’obra

Per la qualitat de la seva obra i per la popularitat que va assolir, dins la història de la literatura catalana és el poeta més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer.

Garcia és un poeta del Barroc, que és una època de renovació per a la poesia en català, i la seva obra presenta molts trets de la llengua del seu temps amb un estil que reflecteix sovint el llenguatge popular.

Els temes més freqüents són l’amor, l’erotisme, el goig de viure, la cultura popular i l’actualitat política i social del seu temps.

El Rector de Vallfogona també és un mite popular de l’imaginari català. És el protagonista de desenes de rondalles, anècdotes i acudits que s’han transmès de forma oral durant generacions arreu del Principat, i  van ser publicades l’any 1938 pel gran folklorista Joan Amades.
 

1. Mirador del Rector, visita teatralitzada de Vallfogona de Riucob

LES VEUS DEL RECTOR DE VALLFOGONA DE RIUCORB, ESCOLTA-LES!


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vallfogona de Riucorb - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web