Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Vista de la muntanya de Montserrat des de Marganell ***

Muntanya de Montserrat des de Marganell


El municipi de Marganell comprèn bona part del vessant septentrional de Montserrat, des de la seva màxima alçada al pic de Sant Jeroni (1236 m). El municipi mereix una passejada i gaudir de les vistes que el massís de Montserrat ens ofereix. Una paraula les defineix: extrordinàries!.

La Muntanya de Montserrat presenta unes característiques tan sorprenents que ha esdevingut un dels símbols de Catalunya. Tot i que en el líric himne del Virolai s’afirma que: "Amb serra d’or, els angelets serraren eixos turons...", l’explicació científica sobre la gènesi del massís montserratí és força diferent, i, en darrer terme, fa responsables del sorprenent modelat de la Serra als agents atmosfèrics.

Marganell - Vistes de Montserrat

La Muntanya de Montserrat es un Parc Natural, depenent, des de 1982, de la Generalitat de Catalunya.

En primer lloc, cal parlar d’un gran golf marí d’aigües no gaire fondes, existent fa cosa d’uns 50 milions d’anys, situat on es troba ara la Depressió Central Catalana, i al qual desguassaven impetuosos rius procedents dels vessants d’un massís catalano-balear desaparegut, que aportaven grans masses de còdols.

Marganell - Vistes de Montserrat


Els còdols s’anaren barrejant amb materials més pastosos i varen formar una massa que, quan aquest massís catalano-balear desaparegué i els terrenys circumdants al gran golf s’enrolaren enmig de cataclismes geològics, el relleu de Montserrat anà emergint del fons del mar amb una gran brusquedat de formes -posem-hi, ara fa deu milions d’anys- i els seus relleus quedaren a la mercè de vents, pluges i glaçades fins convertir-los en aquesta espectacular escenografia que ara admirem. Ajudaria a això, és clar, la duresa dels materials emergits, formats pels característics conglomerats (còdols, sorres i un duríssim ciment calcari), que els científics anomenen pudingues i que, popularment, es coneix per "pinyoles".

Marganell - Vistes de Montserrat

Marganell - Vistes de Montserrat

 

 

Curiositats

El coll de Migdia, amb la Talaia permet dividir Montserrat en dues zones. A una banda trobem Sant Jeroni que amb els seus 1.230 m és el cim més alt de la serra des del qual, en dies molt clars, es veuen fins i tot les Illes Balears i, a l’altra presidit pels Ecos amb 1.220 m d’altitud.

El massís, límit històric entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova, pertany als ajuntaments de Monistrol de Montserrat i Marganell (Bages), Collbató (Baix Llobregat) i el Bruc (Anoia).

 

Visita

Per ampliar informació de la muntanya i el santuari:

www.abadiamontserrat.net

www.montserratvisita.com

www.portalsmontserrat.net

Població: Marganell

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web