Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Monestir de Santa Cecília de Montserrat al terme de Marganell ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


Marganell - Santa Cecília


És el primer cenobi que està documentat a la muntanya de Montserrat, tot i que posteriorment Santa Maria el va eclipsar. La primera datació és de l’any 900 quan es parla d’una casa de Santa Cecília. El monestir pròpiament dit fou fundat en un predi adquirit pel sacerdot Cesari, qui en seria l’abat fundador l’any 945. Es va contruir una església dedicada a Santa Cecília, Sant Pere i Santa Maria, amb l’ajut dels comtes de Barcelona i autoritzada pel bisbe de Vic. Aquest monestir constata que anteriorment hi havia una vida eremítica i monacal visigòtica implantada a la muntanya de gran importància; la seva existència fou continuació d’una vida contemplativa anterior.

Marganell - Santa Cecília


De l’antic monestir medieval només en resta l’església, consagrada el 956. Disposa de planta basilical, de tres naus cobertes amb volta; la nau central és més llarga i té un paviment més baix que les laterals. Està capçada a llevant per un absis semicircular central i dos laterals decorats amb ornamentació llombarda de bandes i arcuacions cegues dividides en parelles. Adossades a l’església es conserven fragments de l’edifici que allotjava la comunitat monacal.

Marganell - Santa Cecília
Marganell - Santa Cecília
El monestir va decaure al segle XIV i l’any 1539 fou annexat definitivament al monestir veí de Santa Maria de Montserrat, quan s’havia convertit en un lloc d’estada i descans dels peregrins que es dirigien al santuari.

Marganell - Santa Cecília


L’església, esdevinguda parròquia, fou incendiada l’any 1811 per l’exèrcit napoleònic i restà abandonada fins l’any 1862 en què fou refeta i rehabilitada per l’arquitecte Francesc de Paula del Villar a instàncies de l’abat Muntadas de Montserrat. Posteriorment entre els anys 1928 i 1931 l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va dirigir les obres de restauració ara sota els auspicis de l’abat Marcet.

Marganell - Santa Cecília
Marganell - Santa Cecília
Curiositats

L’abat fundador, Cesari fou un home singular i per tal d’estabilitzar la fundació de la comunitat en recerca del favor del rei i del papa, va viatjar a Reims i a Roma i fins i tot a sant Jaume de Galícia on es va fer consagrar arquebisbe de la metròpoli de Tarragona.

 

Població: Marganell

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web