Margalef és un nucli dispers ubicat al terme municipal de Torregrossa, conegut des de final del segle XII i des del XIII formà part de la senyoria de Torregrossa, del qual en destaquen tres elements: Sant Bartomeu Vell o Santa Maria, Sant Bartomeu Nou i el Casal-palau dels Ducs d'Almenara.
Les restes de l'església vella de Sant Bartomeu de Margalef, que també és coneguda sota l'advocació de Santa Maria o de Sant Pere són a ponent de l'antic vilatge de Margalef. De l'antic edifici medieval només es conserva la façana de ponent, amb campanar de paret d'espadanya. El parament del mur conservat evidencia una construcció tardana (finals del segle XIII o inicis segle XIV). La primera referència documental data dels anys 1279-1280.
|
Per indicis constructius conservats en el mur, l'església era coberta amb embigat de fusta. Es tractava d’una església d'una sola nau de reduïdes dimensions amb una porta austera d'arc apuntat amb guardapols sense cap mena de decoració. Pertanyia al poblat de Margalef, que es despoblà el primer terç del segle XV a causa de la pesta i, segons els "Censos Manifestants" de 1429, els beneficis, retaules i ornaments del seu temple foren traslladats a l'església de Castelldans. Al seu voltant s'hi han trobat restes de ceràmica ibera estudiada per E. Junyent i el Grup la Femosa d'Artesa de Lleida.
|
La nova església de Sant Bartomeu de Margalef, bastida a l’interior del pati del casal-palu dels ducs d’Almenara seguint directrius neoclàssiques, és un edifici d'una sola nau, campanar de paret i porta datada el 1778. De la vella església de Sant Bartomeu, situada en l'antic nucli de Margalef, despoblat al segle XIV, només se'n conserva la façana. És coberta a dues vessants amb teula àrab, La capçalera és poligonal i cada vèrtex, igual que les cantonades dels murs, és rematat amb carreus ben tallats de proporcions considerables respecte a la resta de pedra vista.
|
|
El Casal-palau dels Ducs d'Almenara Alta és un magnífic exemplar de casa de camp, amb portalada a sobre la qual hi ha un escut nobiliari datat el 1772. Planta quasi quadrada. Al llarg de la façana nord hi ha una magnífica galeria. Dins l’edifici es conservaven molts quadres i elements decoratius d'estil barroc. Avui la casa resta tancada.
|
El títol ducal d'Almenara Alta, amb grandesa d'Espanya, fou concedit el 1829 a l'il·lustrat noble Antoni de Fiveller-Llasqueri i de Bru, senyor de Margalef i per matrimoni el 1834, comte de Darnius i marquès de Villell.
|