|
El Molí la Vella és un edifici amb més de 900 anys d’història, ubicat al costat mateix del riu Sénia. Documentalment en tenim referències des del s. XIV, quan s’utilitzava com a molí fariner. Sobre el s. XVI se’l coneixia com a molí de Montserrada pel nom de la família propietària, els Montserrat, de Canet. Entre el s. XVII i finals del XIX s’hi van realitzar dos ampliacions per instal·lar-hi primer un molí i després una fàbrica de paper. Al s. XX l’edifici ja tenia la fisonomia actual i era una de les tres fàbriques de paper actives al riu. Finalment, als anys 50 s’hi va instal·lar una fàbrica de gel que va funcionar fins a la generalització dels frigorífics domèstics als anys 70. En caure en desús, l’edifici es va anar afonant fins que a finals dels anys 80 l’Ajuntament de la Sénia el va adquirir i en va iniciar el procés de rehabilitació. Actualment, s’hi conserva el molí fariner d’origen medieval (resta en part per excavar), el molí paperer preindustrial (resta en part per excavar), la fàbrica de paper contemporània i, a l’alçada del pis superior, hi ha la bassa de subministrament d’aigua, avui convertida en hort. Un aspecte curiós d’aquest edifici és el nom, ja que, suposem que per una adaptació de la parla popular, durant molts anys l’hem anomenat Molí l’Abella, però fa poc temps s’ha descobert documentació on el nom que hi apareix és Molí la Vella, per tant, molt fàcilment trobarem informació amb un nom o l’altre.
Avui dia a l’edifici del Molí de la Vella trobem ubicat el Centre d’Interpretació del Riu Sénia, que naix de la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia, el Centre d’Estudis Seniencs i el Parc Natural dels Ports amb la finalitat de mostrar com el medi natural i l’home han anat creant un entorn paisatgístic fortament humanitzat que conserva la riquesa de l’ecosistema de ribera. |
Actualment, conèixer aquest edifici va subjecte a les visites guiades que oferim en dies concrets al llarg de l’any, ja que s’estan desenvolupant treballs de reestructuració i reformulació del museu amb la intenció de millorar l’experiència dels visitants, i reconvertir aquest patrimoni en punt de referència de la demarcació vinculat a l’entorn del riu i a la història socioeconòmica de la Sénia. Més informació:
Oficina de Turisme de la Sénia |