El complex arquitectònic que podem visitar constata la presència d’unes termes, signe inequívoc que la vil·la tenia una part residencial, segurament molt luxosa i de la qual no coneixem gaire. En canvi, la part de la qual tenim més notícies correspon a la pars rústica, a la zona dedicada a l’emmagatzematge dels productes que es conreaven al camp, o a la zona dedicada a la manufacturació de productes. Durant el segle I d. De C. Al Pla de Palol es va desenvolupar una important activitat econòmica relacionada amb la vinicultura que incloïa no només la producció de vi sinó també la seva exportació. Com a detall curiós sabem que un dels personatges que participava en aquesta empresa es deia “Porcianus”.
|
Des de la perspectiva arquitectònica la vil·la s’estructura entorn de dos o tres grans terrasses. La superior estava centrada al voltant d’un pati pavimentat amb calç, al voltant del qual s’obrien dos passadissos. D’aquest sector destaca un magatzem on s’han localitzat diverses tines que servien per enquibir productes diversos: vi, oli, cereals... A la terrassa central s’ha documentat una gran superfície coberta, no construïda i delimitada per la banda oriental per un gran passadís que donava accés a tres grans habitacions de funció indeterminada. La terrassa inferior conserva un gran dipòsit i diverses tines soterrades.
|