Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Torres de guaita dels pirates

Castell-Platja d’Aro - Torre de guaita dels pirates


Moros a la costa és una expressió que encara avui en dia utilitzem. Diuen que qui controla el mar controla la terra. Aquestes frases constaten els moments en que la Mediterrània estava controlada per grups de pirates més o menys incontrolats. D’aquells moments històrics conserven unes magnífiques torres de guaita que s’utilitzaven per controlar el litoral i comunicar-se entre sí per donar avís de qualsevol entrada dels pirates a terra ferma.

L’edat moderna es va caracteritzar per l’enfrontament entre la monarquia hispànica dels Àustria amb l’Islam. Així la rivalitat es constata a la pròpia península, amb la minoria musulmana encara vivia en els diversos regnes, i exteriorment per una banda amb l’Imperi turc que s’expansionava per la Mediterrània occidental i per l’est d’Europa i per l’altra amb els regnes de pirates del nord d’Àfrica.

Castell-Platja d’Aro - Torre de guaita dels pirates


Els musulmans que vivien prop de la costa eren considerats un perill constant per la seva convivència amb els pirates berebers que atacaven la costa. Al litoral s’instaurà entre els segle XV i XVI un sistema de fortificacions comunicades; arreu s’alçaren torres de guaita o es referen fortificacions anteriors per tal de protegir a la població dels atacs i de les captures de presoners.

Exteriorment foren habituals les ofensives de l’Imperi otomà i contraofensives cristianes per la Mediterrània, especialment intenses en el decurs dels regnats de Carles V i Felip II. Finalment la victòria de Joan d’Àustria i Lluís de Requesens a Lepant el 7 d’octubre de 1571 va decantar favorablement la balança al bàndol cristià. El papa Gregori XIII, establí la perpètua commemoració religiosa de la famosa batalla, i disposà en la data del 7 d’octubre es celebrés anualment la festivitat del Rosari de Maria. Cap a finals del regnat de Felip II, als darrers anys del segle XVI, els pirates seguiren actuant per mar i fou un període de noves construccions de torres i talaies per defensar la costa. L’any 1609, ja sota el regnat de Felip III, es va dictar el decret d’expulsió de la població morisca dels regnes hispànics.

Els homes de marina feien guaites de cap a cap de la costa per vigilar naus pirates, tant que fossin genoveses com sarraïnes, i avisaven a les poblacions properes des de les talaies. La comunicació s’efectuava amb veles de dia i fogueres de nit; des d’allà s’enviaven correus a cavall per portar la nova que hi havia “moros a la costa ”.

Castell-Platja d’Aro - Torre de guaita dels pirates


Es va crear una guàrdia ordinària per terra, i les torres s’alçaren a una o dos legues de distància, cada una amb quatre guardes, dos a peu i dos a cavall; els primers prestaven un servei fix a la torre i feien els senyals en cas de novetat; els altres dos sortien cap al tard i recorrien la costa fins trobar-se amb les altres parelles per comunicar-se les noves que tinguessin.

El conjunt arquitectònic d’aquestes torres del litoral presenten elements comuns. Són de planta quadrangular o circular de parets molt llises als angles i i amb poques obertures a l’exterior. La porta d’accés està protegida des de la part superior de la torre per una “ladronera” apoiada sobre “matacanes”; algunes d’elles estaven rematades amb merlets i garites als angles.

I el municipi de Castell-Platja d’Aro-S’agaró no fou aliè a aquesta situació. Immerses en altres edificacions, al costat d’una masia, gairebé sense fer soroll, les veiem altives i encara senyorials. Cal aturar-se i gaudir-ne de la seva magnífica obra arquitectònica que és testimoni d’un ric passat històric.
Visita
Exterior i lliure. Hem de tenir en compte que es tracta de propietats privades i que no es permès alterar la privacitat dels propietaris.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web