Argillà, Fira Internacional de ceràmica d'Argentona

Propera edició: 03/07/2021 a 04/07/2021

Argentona - Fira Internacional de Ceràmica


La fira de ceràmica d’Argentona té el seu origen a mitjan segle XVII, amb l'inici de la celebració de l'Aplec de sant Domènec, quan una greu pesta va provocar que els argentonins de l'època cerquessin ajuda en sant Domènec, tingut aleshores com un sant protector de les aigües, ja que es creia que l’epidèmia es transmetia per l’aigua. Les pregàries van fer el seu efecte i des d'aquells anys Argentona, com agraïment al sant, celebra un important aplec cada 4 d'agost, diada de sant Domènec, actualment convertit en Festa Major d’estiu de la vila.

En el decurs de la festa, Argentona feia la renovació del "vot de poble" fet al sant i la benedicció de les aigües de la font de sant Domènec, fet que va donar lloc a la creença que aquestes aigües, un cop beneïdes segons el ritual tradicional, tenien propietats remeieres, guarint febres i mals de tota mena, sempre i quan l'aigua fos posada en un càntir totalment nou. Degut a aquesta curiosa condició, terrissers de les poblacions properes feien fira per a vendre els seus productes de terrissa i, molt especialment, els càntirs per complir amb la tradició de posar-hi l’aigua sagrada de la font.

Aquesta celebració va arribar a tenir una gran nomenada a tota la comarca, fet pel qual acudia a Argentona gent de tot arreu. La fira es va perdre, sembla que durant el segle XIX, però la festivitat de Sant Domènec i la benedicció de les aigües es va mantenir. L’any 1951 es recupera l’antic mercat amb el nom de “Festa del Càntir”, el 1975 s’inaugura del Museu del Càntir i el 1991 la fira s’amplia a ceramistes de tot l’Estat i Europa. Actualment congrega milers de persones procedents d'arreu de Catalunya, l'Estat espanyol i, fins i tot, de l'estranger.

L’any 2015 la fira canvia les seves dates tradicionals d’agost, passant a celebrar-se el primer cap de setmana de juliol, amb la finalitat de disposar d’un espai i temps propi, independent de la Festa Major i alhora captar l’atenció del públic més interessat en la ceràmica que a l’agost, en ser dates vacacionals no podia visitar la fira. L’experiència ha estat molt positiva i el Museu del Càntir, organitzador de la fira, ha decidit seguir apostant pel nou format i dates. 

Argentona - Argillà, Fira Internacional de ceràmica


 

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Argentona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web