La primera referència escrita que es documenta data de 1511, moment de difusió del culte a Sant Sebastià. No obstant, l’edifici actual data dels segles XVII-XVIII, moment històric marcat per les epidèmies periòdiques que propiciaren la dedicació de capelles a Sant Sebastià com a protector de la pesta i el contagi.
|
L’ermita de Sant Sebastià és un edifici d'una sola nau amb capçalera poligonal, totalment rehabilitada. Originàriament, la nau estava coberta amb volta de canó i llunetes. Exteriorment, el mur nord és aguantat per tres grans contraforts amb el basament quadrat, bastits amb pedra ben escairada lligada amb morter de calç, i fragments de material constructiu a les juntures. Al mur sud, hi ha tres contraforts més, tot i que actualment estan arrebossats i pintats.
|
A la façana sud destaquen dues obertures, una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada i un finestral d'arc escarser, amb l'emmarcament motllurat que repeteix l'esqueixada de l'anterior finestra. La façana presenta la porta d'accés original al temple, actualment transformada en finestral. És d'obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus escairats i la llinda plana motllurada, amb una inscripció disposada al voltant d'una creu: ECCE · DE · EGO · NUNC · FUNCTUS · SUB · TELHS · QUIESCO".
|
Al damunt de la portalada s'obre un ull de bou emmarcat amb pedra. La resta de la façana es troba refeta i es perllonga com coberta de l'actual edifici. Es troba arrebossada i pintada de color verd. La resta de l'edifici està bastit amb pedra desbastada de diverses mides, còdols i fragments de material constructiu. Actualment, l'accés a l'interior de l'edifici es fa per una porta situada al mur sud.
|
Arran la desamortització l'edifici fou requisat i venut al marquès de la Cuadra, encara que es continuà mantenint el culte. Després de la mort del marquès, el 1882, passà a mans del municipi, mantenint la seva funció religiosa fins a la Guerra Civil Espanyola, quan fou espoliada i tancada.
|
Entre 1993 i 1995 es portaren a terme les obres de recuperació i consolidació de les restes de la capella, sota les ordres dels arquitectes Joan Falgueras i Font i Lluís Gratacós i Soler, renovant bona part de l'obra de fàbrica que era enderrocada amb un llenguatge arquitectònic contemporani per a ubicar-hi una oficina municipal de turisme. Des del 2023 s'hi ubica el Centre d'Art Capella de Sant Sebastià (CACSS), que organitza exposicions i activitats d'artistes locals.
|