Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Casa de les 7 tines o dels Tres Salts del Llobregat al terme de Talamanca ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LES VIRTUALMENT EN 360º


Prop del camí que transcorre paral·lel al riu Llobregat i molt a prop dels Tres Salts o Ulls del Llobregat trobem aquest conjunt de tines excel·lentment conservades. Són set tines circulars alineades i una barraca, testimoni de les sis restants avui desaparegudes.

Talamanca - Casa de les tines o dels Tres Salts al riu Llobregat


Talamanca - Casa de les tines o dels Tres Salts al riu Llobregat


En el decurs dels segles XVIII i XIX a Catalunya van créixer de forma extraordinària les terres dedicades al cultiu de la vinya, degut a l’augment de la població i de l’exportació de grans quantitats d’aiguardent cap al nord d’Europa i a Amèrica. Aquesta situació va ser especialment important encara amb l’aparició i difusió de la plaga de la fil·loxera a França que va permetre que durant uns anys el preu del vi fos realment molt alt.

Així, gran part del territori estava destinat al cultiu de la vinya. Ja no tant sols els terrenys planers i de millor qualitat, sinó que també els terrenys més abruptes i escarpats que avui no es podem ni tant sols imaginar com a terrenys aptes per a cap tipus de cultiu. Si passegen per aquestes contrades hem d’imaginar-nos els vessants de les muntanyes, avui ocupats per boscos, plantats de vinya, amb marges de pedra seca que delimitaven estretes feixes de terra aspra i difícil de cultivar. En molts indrets fins i tot els animals de peu rodó, matxos, someres i rucs, tenien l’accés difícil i els ceps es treballaven a cop d’aixada i d’arpiots. Aquesta situació va provocar l’aparició d’unes construccions singulars, les denominades tines enmig de vinyes. Són el que en altres indrets de Catalunya es coneixen com cups o trulls. Són instal·lacions per a transformar el most en vi i que habitualment estan situades a la masia o casa del pagès productor.

Talamanca - Casa de les tines o dels Tres Salts al riu Llobregat
Talamanca - Casa de les tines o dels Tres Salts al riu Llobregat


En aquesta zona del Bages aquestes tines estan situades enmig de les vinyes, molt a prop dels mateixos llocs on es desenvolupava el cultiu, possiblement per facilitar el difícil transport del raïm per vessants i turons escarpats. De fet era més fàcil portar el raïm acabat de collir des de les feixes properes fins aquestes singulars tines per transformar-lo en vi per després transvasar-lo i transportar-lo fins a lloc d’origen, que transportar el raïm fins les tines dels masos. Però no era tant sols per facilitar el transport sinó que tal i com relata Llorenç Ferrer i Alòs a la introducció de “Tines a les Valls del Montcau ”, un excepcional treball de documentació i divulgació d’aquest patrimoni únic a Catalunya: “...els petits pagesos acostumaven a tenir dues, tres i quatre vinyes a rabassa però no en un mateix mas, sinó en masos diferents...”. Els pagesos es traslladaven d’un lloc a l’altre per efectuar els treballs de la vinya. El problema sorgia quan arribava la verema “s’havia de transportar des de la vinya fins la tina de la casa del poble amb un temps mínim si no es volia barrejar verema acabava de collir amb verema en ple procés de fermentació... En aquest entorn es van haver de buscar noves solucions i sorgiren les tines al costat dels masos i les tines enmig de les vinyes”. Aquesta és l’explicació de l’aparició d’aquestes singulars construccions, gairebé situades a més a les fondalades per facilitar el transport del raïm, i generalment prop d’algun curs d’aigua; recordem que les tines s’havien de netejar curosament abans d’iniciar el procés de trepitjar del raïm perquè la fermentació fos correcta.

La tècnica de construcció de les tines sempre segueix i paràmetres comuns. S’aixequen arraconades al marges per aprofitar el desnivell Són estructures circulars de parets de pedra lligada amb morter de calç recobertes a l’interior per cairons de ceràmica vidriada que les feien impermeables. “A la part superior hi ha la lleixa per recolzar el brescat i xafar la verema i a la part inferior, la boixa per buidar-la. La tina es corona amb una estrcutura idèntica a la de les barraques de pedra seca que tant abunden al Bages, coronades amb una falsa cúpula que les protegeix de la pluja, i la boixa es protegeix amb una altra barraca que es pot tancar i que també es pot fer servir d’aixopluc”

Talamanca - Casa de les tines o dels Tres Salts al riu Llobregat
Talamanca - Casa de les tines o dels Tres Salts al riu Llobregat


A www.festacatalunya.cat podeu visitar altres conjunts d’aquestes característiques a:

Pont de Vilomara i Rocafort:
Tines de la Bleda a la vall del Flequer
Tines de l’Escudelleta a la vall del Flequer

Talamanca:
Tina del Llobregat
Tina solitària a la riera de Mura
Tina transformada a la riera de Mura

Proposem a més una lectura imprescindible que ens permet gaudir d’un estudi seriós i en profunditat d’aquestes singulars construccions. També ens proposa uns itineraris de visita amb les corresponents descripcions d’aproximació: CONSORCI DE LES VALLS DEL MONTCAU. Tines a les Valls del Montcau, Farell Editors, 2005.


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
On Menjar a Talamanca (Restaurants)
On Dormir a Talamanca
Serveis Turístics a Talamanca
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web