Experiències per Catalunya
AMIC - Generalitat de Catalunya - Fas 6 anys (lateral esquerra tot el web)

Església de Santa Maria de Talamanca

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

Talamanca - Església de Santa Maria


Església romànica de finals del segle XII reformada bàsicament en el decurs del segle XVII. La planta és de creu llatina, a partir d’una única nau capçada a llevant per un absis semicircular i ampliada amb dues capelles laterals de planta rectangular disposades a manera de creuer.

Talamanca - Església de Santa Maria


Exteriorment l’abis està decorat amb arcuacions cegues i una finestra de doble esqueixada formada per tres arcades altes i força estretes, decorada amb botons florals. Destaca al mur de migjorn la portalada decorada amb una columna per banda rematada per una imposta que serveix de base a una interessant arquivolta decorada amb entrellaços vegetals de vímet. Els capitells presenten decoració floral, amb dobles registres de fulles.

Talamanca - Església de Santa Maria
Talamanca - Església de Santa Maria


El campanar era originàriament d’espadanya i s’hi accedeix amb una escala de cargol adossada al temple.

Els Talamanca és la nissaga que va lligada a la història del poble durant tota l’Edat Mitjana i que començà amb Bernat de Talamanca i la seva muller Dolça (1186-1209). Els Talamanca foren amos i senyors de tot el terme i això es constata a la pròpia església parroquial. Per exemple Berenguer de Talamanca concedí honors, feu donacions i participà en actes de violència contra Guillem de Calders en que fins i tot hi hagué d’intervenir el rei Jaume II. La seva muller Blanca li erigí un sarcòfag que encara ara podem observar en l’interior de l’església de Santa Maria (1325).

Talamanca - Església de Santa Maria
Talamanca - Església de Santa Maria

 

Diputació

Població: Talamanca

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Talamanca - Ajuntament
On Menjar a Talamanca (Restaurants)
On Dormir a Talamanca
Serveis Turístics a Talamanca
AMIC - Generalitat de Catalunya - Fas 6 anys (lateral esquerra tot el web)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web