Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Antiga església romànica de Sant Sadurní de Castellví de la Marca


Castellví de la Marca - Església vella de Sant Sadurní (Foto: Ajuntament)
Castellví de la Marca - Església vella de Sant Sadurní (Foto: Ajuntament)


Església situada a l’antic nucli de Castellví de la Marca, avui inclòs al veïnat de les Cases Noves de la Riera. És l’exemple d’esglésies que van substituir a les capelles dels castells en establir-se un poblament més estable i segur a la plana. En el decurs de la història s’hi van practicar nombroses remodelacions. Va restar sense culte a inicis del segle XX i va patir destrucció en el decurs de la guerra civil.

L'església vella de Sant Sadurní és un temple d’una sola nau coberta amb volta de canó i culminada a llevant per un absis semicircular decorat exteriorment amb arcuacions i bandes llombardes. Al nord s’afegí una nova nau coberta amb volta apuntada; posteriorment i també al nord d’aquesta nova nau s’afegiren tres capelles. La porta d’accés disposa d’un atri amb un arc apuntat. El campanar és construcció també moderna.

Castellví de la Marca - Antiga església romànica de Sant Sadurní
Castellví de la Marca - Sant Sadurní

Castellví de la Marca - Antiga església romànica de Sant Sadurní
Castellví de la Marca - Antiga església romànica de Sant Sadurní
Curiositats

El 12 de juliol de 1066 a l'església de Sant Sadurní, nou temple que s'havia construít al pla degut a la difícil accessibilitat de la capella de Sant Miquel al castell, es va celebrar un judici per resoldre un cas d’instigació a l’adulteri. Davant del senyor Bonfill Guillem i la seva esposa Sicarda, un home de nom Llobet Llobató va reconèixer ser l'instigador de l'adulteri de la seva filla de nom Maria, casada amb Bonfill Fedanci. El pare, per odi o interès, va induir a l'adulteri de la seva filla amb un home de nom Guilabert, fet que va tenir lloc a casa seva i sota el seu consentiment. El judici curiosament va tenir lloc al pinacle de l'església -lloc més alt de l'edifici, diferent del campanar-. Segons l'aplicació de llei visigòtica el citat Llobet, instigador, va restar sota la potestat del senyor Bonfill i la seva muller perquè finalment dictaminessin el que consideressin oportú -sentència final que malauradament no es coneix-.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellví de la Marca - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web