AMIC - Risc de rebrot al teu municipi

Santa Maria de Cardet

Vall de Boí, La - Santa Maria de Cardet


El lloc de Cardet és esmentat ja l’any 1054 formant part de Castelló de Tor, encara que la primera referència documental de la seva parròquia no és de fins el 1373.

El temple de Santa Maria de Cardet és de dimensions reduïdes. És una església d’una sola nau, coberta per diferents trams de volta d’aresta, separats per arcs torals. La nau es capçada a llevant per un absis semicircular precedit per un arc presbiteral del qual només en resten els brancals. Actualment un retaule barroc el tanca.

Vall de Boí, La - Santa Maria de Cardet


L’absis té dues plantes, una inferior amb funció de cripta i la superior corresponent al nivell de la nau. Aquesta doble planta fa que l’absis s’acomodi perfectament al desnivell del terreny. La cripta, a la qual s’accedeix pel mig de la nau per un estret corredor, consta d’una curta nau capçada pel mur de l’absis en el qual s’hi obre una finestra de doble esqueixada flanquejada per fornícules excavades al mur.

A la porta, amb arc de mig punt adovellat, hi ha dos motius ornamentals incisos, un crismó i una creu. El conjunt de la porta es troba a resguard d’un porxo. Corona l’edifici un campanar de cadireta o espadanya de tres ulls aixecat descentrat damunt el mur.

Vall de Boí, La - Santa Maria de Cardet


Una sèrie d’arcuacions cegues a l’absis ,en grups de tres, entre lesenes o bandes llombardes, coronada per un fris de dents de serra per sota del ràfec, són els únics elements ornamentals de l’edifici.

 
Curiositats
Cal prestar atenció al treball de forja del forrellat de la porta principal en un dels extrems del qual es representa el cap d’una persona i al Crismó que apareix al damunt de la porta principal. El Crismó (del llatí Christi Monogramma) significa monograma de Crist.

Vall de Boí, La - Santa Maria de Cardet
Vall de Boí, La - Santa Maria de Cardet


Esta format per les dues letres X (khi) i P (ro) superposades. Es una abreviació del terme grec ΧΡΙΣΤΟΣ (que en llatí donà Christus, –i; Crist) que significa “l’ungit”. Fins a la edat mitjana, la inscripció “ΧΡISTUS”, on es barregen lletres greges i llatines, era usual. També es poden veure, representant a Crist, les inicials XP, XPI, XPΣ, XPC i XPS (com és en aquest cas de Santa Maria de Cardet).

Vall de Boí, La - Santa Maria de Cardet


Al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es conserva un frontal d’altar amb decoració pictòrica i de baix relleu amb estuc amb tema del theotokos o Maiestas Mariae envoltat d’escenes que tenen relació directa amb la Verge com a Mare de Déu (Anunciació, Visitació, Nativitat i Anunciata, Epifanía, Martiri dels Innocents i Fugida a Egipte ). La imatge de la Verge amb el Nen sedents es troba encerclada per una màndorla amb el tetramorfos o símbols dels evangelistes (el lleó de Marc, el brau de Lluc, l’àngel de Joan i l’àliga de Mateu). Les característiques formals fan pensar en que la taula de Cardet, encara que romànica, presenta elements del discurs de l’art gòtic, que la fan a cavall d’aquestes dues etapes.
 
Població: La Vall de Boí

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Vall de Boí - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web