AMIC - Risc de rebrot al teu municipi

Sant Quirc de Durro ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º


En un lloc elevat a la riba esquerra del riu Durro s’aixeca aquesta petita església romànica amb una funció clarament delimitadora a manera de pedró.

Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro


Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro


És un edifici d’una única nau capçada per un absis semicircular. La nau és coberta per una volta de canó lleugerament apuntada. Al centre de l’absis s’obre una finestra d’espitllera que serveix de punt de llum a l’edifici. La porta, oberta al sud, és d’arc de mig punt adovellat.

Del conjunt únicament ressalta el campanar de cadireta que forma part d’un sobrealçat de l’edifici corresponent a un altre moment diferent al de l’edificació original.

Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro
Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro


Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro


A l’altar hi ha una reproducció del frontal, l’original del qual es conserva al Museu Nacaional d’Art de Catalunya. És una taula pintada emmarcada per una sanefa de rombes encadenats amb decoració vegetal al mig. Es divideix en quatre escenes del martiri dels sants Julita i Quirze, martiritzats sota el regnat de Dioclecià l’any 303. El prefecte Alexandre manà que escorxessin viva la mare i la posessin amb una olla amb pega bullent i després li tallessin el cap. Al mig d’aquestes quatre escenes i dins una màndorla o ametlla mística apareixen les figures de la santa i el seu fill a la manera de la Maiestas Mariae amb els noms al costat. Mentre que a les escenes del voltant les figures dels sant no portaven nimbe o corona de sant, potser perquè era un element destinat a ser utilitzat una vegada aconseguida la condició i per tant posterior al martiri, a la representació central sí que el porten.

Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro

 
Curiositats
A diferents punts del Pirineu, entre ells Taüll i Boí, se celebra encara per Sant Joan la tradició de córrer les falles la nit de Sant Joan. A Durro aquesta tradició es porta en honor de Sant Quirc. Aquest ancestral costum no deixa de ser una supervivència d’un culte al foc purificador. Les falles són una mena de torxes fetes amb branques que s’encenen prenent el foc de l’anomenat “far”, una mena de foguera formada per un gran pi central i altres tres que l’envolten i l’aguanten, farcida d’herbes i branques.

Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro
Vall de Boí, La - Sant Quirc de Durro


Aquesta foguera s’encén al punt més alt de la muntanya que a Durro correspon al lloc on hi trobem l’església de Sant Quirc. A Durro la condició de fallaire està reservada als homes, que baixen de la muntanya fins al poble fins arribar a la plaça, tot purificant al seu pas les cases i la gent.
Població: La Vall de Boí

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
La Vall de Boí - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web