Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Poble de Salelles a Sant Salvador de Guardiola ***

360 graus ok

PODEU VISITAR-LO VIRTUALMENT EN 360º

360 graus ok

I DES D'UNA ALTRA PERSPECTIVA TAMBÉ VIRTUAL EN 360º

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles


La primera documentació del lloc de Salelles és de l’any 962 quan el matrimoni format per Galí i la seva muller Glassicia van vendre al levita Floclan, dues peces de vinya, una de les quals estava al lloc de Salelles.

Segons informa Jordi Piñero Subirana “En època medieval el nucli de Salelles obeeix al model clàssic d’una sagrera sorgida al voltant de l’església. La seva forma no devia ser gaire diferent de la que té el poble actual: un petit conjunt tancat dins el clos que formen les façanes de les mateixes cases i que es pot considerar la imatge característica del que van ser les sagreres medievals. En aquest sentit, junt amb la sagrera de Sant Fruitós de Bages, la de Salelles constitueix un dels exemples modèlics a la comarca d’aquest tipus d’assentament. L’antiga sagrera incloïa el cementiri i devia tenir un o dos portals.

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de SalellesActualment només hi ha quatre cases dintre de l’antic recinte: la Casa Gran, cal Tatjé, cal Genovès i la Volta, a més de l’església, la rectoria i l’antic casal Santmartí. Originàriament n’hi havia més, però amb els anys les cases grans van anar absorbint les petites. L’antiga muralla era formada pels murs exteriors de les cases, i encara és perfectament visible en algunes façanes, per exemple al sud de la Casa Gran, a les façanes sud de cal Tatjé i també oest (sota el passatge amb volta), a les façanes est i sud de cal Genovès (en una d’elles s’hi conserven dues espitlleres) i a la façana nord de la Volta. Posteriorment es van habilitar uns passatges coberts amb volta que van permetre a les cases ampliar-se exteriorment i guanyar espai bo i respectant els passos exteriors de l’antic recinte murat.

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

En època medieval l’església de Salelles formava part de la dotació de la Seu de Manresa, i el paborde d’aquesta canònica en tenia el patronatge i era qui nomenava els rectors. En l’aspecte civil existeix una certa confusió. Antoni Pladevall sosté que era una quadra autònoma i estava sota el domini reial; o sigui que era el veguer del Bages el que hi exercia la jurisdicció plena.

Tanmateix, sense desmentir aquesta autonomia com a quadra, en un treball de Marc Torras sobre el paborde de la Seu de Manresa queda clar que era aquest qui exercia com a senyor jurisdiccional i tenia a les seves ordres un batlle a Salelles, que a principis del segle XIV era Felip Prat. A part de la Seu de Manresa, des del segle X el monestir de Santa Cecília de Montserrat tenia possessions també a la parròquia de Salelles, cedides per diversos fidels. Entorn del segle XIV l’antic terme de la ciutat de Manresa va disgregar-se i diferents pobles de la perifèria, com Santpedor o Sant Fruitós de Bages, van esdevenir independents.

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles


Aquest va ser també el cas de Salelles, tot i que no està del tot clar si fou en aquest moment o una mica més endavant. En el marc d’aquest procés, un altre moment rellevant és a finals del segle XVI. El 1582, després del Concili de Trento, la Seu de Manresa va perdre la facultat de nomenar els rectors de Salelles, que va passar al bisbe de Vic juntament amb la facultat de cobrar la part dels delmes i primícies. El 1592 el papa Climent VIII suprimí les canòniques regulars catalanes i, segons alguns autors han suggerit, aleshores la jurisdicció de Salelles podria haver passat a la Corona definitivament. En tot cas, aquest podria ser un nou punt d’inflexió en què es confirmés la independència municipal de Salelles. De fet, els pocs documents que ens han arribat pertanyents a l’arxiu municipal de Salelles (i actualment conservats a l’Arxiu parroquial) comencen entorn de l’any 1600.

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles


D’altra banda, ja hem dit que, com a mínim des del segle XIV, Salelles comptava amb un batlle i dos jurats que exercien la jurisdicció civil immediata, cosa que va perdurar fins a principis del segle XIX.”

Aquest poble es digne de visitar, amb les cases ben cuidades, façanes de pedra treballada, antics carrerons que ens remeten a centúries passades quan el treball del camp els omplia de vida i d’olors, quan la riquesa de les vinyes possibilitava l’ampliació i millora de les cases pairals; sembla que encara se sent l’olor del raïm acabat de collir quan arribava als cups amb portadores, com recordant aquell primer document escrit del lloc quan ja es parlava de vinyes.

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles
Sant Salvador de Guardiola - Poble de Salelles

 

Curiositats

 

“El 13 d’agost de 1713 un gran exèrcit borbònic a les ordres del general José de Armendáriz va incendiar la ciutat de Manresa. El duc de Pòpuli a ordenar al general Armendáriz la crema de la ciutat de Manresa. Sembla ser que inicialment, Armendáriz va ordenar cremar les cases de les famílies austriacistes i d’aquells que havien marxat de la ciutat amb la crida de la Diputació i, perquè l’incendi no es descontrolés, va ordenar als veïns que retiressin la pólvora de les seves cases. Les flames, però, van créixer i es van escampar. La força del vent va fer cremar també algunes cases distants i algunes porcions de pólvora que els habitants tenien guardades a casa o senzillament se n’havien oblidat de feia temps. El foc va créixer amb tanta força que els soldats, atemorits dels crits dels ciutadans i dels perills que consideraven propers, van desmuntar les guàrdies. Els habitants es van apartar del perill del foc, però abans d’aconseguir-ho en quedaren alguns de sepultats entre les runes. En total, van ser cremades unes 522 cases, la meitat de la ciutat. L’incendi va deixar ensorrada la Plaça Major, el carrer de Sant Miquel, el carrer de Sobrerroca, el raval de Sant Andreu, el carrer de la Codinella, el carrer de Santa Llúcia, el carrer de Galceran Andreu, el carrer del Carme, i l’església del Carme, entre d’altres.

A Manresa i segons el recompte del cronista Francesc de Castellví i Obando es van cremar 522 cases, gairebé la meitat de cases de ciutat.

El mateix dia es va cremar el poble de Salelles. El 18 d’agost de 1713, la Gazeta de Barcelona escrivia: “Se recibe seguro aviso, de que el Enemigo antes de abandonar la Ciudad de Manresa el dia 13 explicó su furioso encono, 2quemando la mayor parte de las casas, es a saber las de la Plaça Mayor, calles de San Miguel, de Sobrerroca, el Arrabal de San Andrés, y la calle de Santa Lucia: y estando ardiendo las casas executaron los Enemigos las más atroces barbaridades, hasta degollar niños inocentes , con tan atroz estrago, que deve servir de cabal desengaño, a los que simuladamente han predicado su engañosa piedad: quemaron también al passar el Lugar de Salellas.

 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Sant Salvador de Guardiola - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Balaguer - Fira dels Alls, Mercat de Santa Llúcia 2022
Rubió - Fira de Nadal i Trobada de Cotxes Clàssics 2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web