La Processó de Verges

Propera edició: 09/04/2020

Verges - La Processó
Verges - La Processó


La Processó de Verges, Festa Tradicional d’Interès Nacional, és la representació anual d’un misteri tradicional que té les seves arrels en l’origen del teatre català, en plena època medieval. El misteri que es representa es basa en un llibre en ves de Fra Antoni de Sant Jeroni, un autor de l’edat moderna.

Verges - La Processó

Verges - La Processó


Des dels seus orígens i fins l’actualitat, la processó ha estat l’aportació més important de Verges a la cultura catalana i una de les mostres més importants del teatre tradicional català. Per mantenir aquesta tradició, cada Dijous Sant els habitants de Verges es converteixen en actors per un dia i escenifiquen la processó davant dels ulls dels milers de visitants que omplen la població amb motiu del misteri.

Verges - La Processó
Verges - La Processó


D’entre els seus elements n’hem de destacar La Dansa de la Mort de Verges, l’única que ha sobreviscut al pas del temps i que es conserva des de l’època medieval, quan aquest gènere de dansa, en el qual uns esquelets ballen al so d’un tabal, estava estès a tota l’Europa Occidental.

La coreografia és simple, com ho són els passos: el tabal marca el ritme, que sempre és igual, i els punts de la dansa es reparteixen en els tres temps marcats del ritme.

Verges - La Processó


La Processó està estructurada en dues parts, la primera de les quals es representa a la plaça del poble, on només hi tenen accés els espectadors que han comprat una entrada per presenciar-la. I la segona, s’esdevé una vegada acabada la representació de la plaça, els actors es traslladen a l’església, el punt de reunió i de partida per començar la processó. A partir d’aquest moment, els carrers de la vila esdevenen l’escenari per on evolucionen els actors fins que tornen novament a l’església, on la processó arriba al final.

Per a més informació: www.laprocesso.cat

Verges - La Processó

Espectacles
HORARI:

A les 5 de la tarda
desfilada de Manages , que recorren el poble, sortint de l’ajuntament, per a recollir les imatges que durant la nit formaran part de la Processó.

A les 10 de la nit representació del Misteri de la Passió a la plaça . Per accedir-hi cal haver adquirit una entrada, reservada a través de Caixa de Girona al 972780000, fins el dimecres sant o bé a la guixeta situada a la Plaça 11 de Setembre, durant tot el Dijous Sant.

A les 12 de la nit processó pels carrers , un cop feta la condemna de ser crucificat, Jesús amb la creu comença el seu recorregut fins a la crucifixió. La Processó comença i acaba a la plaça de l’església i fa un recorregut pels carres del poble, on, en llocs determinats, tenen lloc algunes escenificacions: la curació del cec, la 1a caiguda amb la verònica, les tres maries i les dones de Jerusalem, la 2a i la 3a caiguda.

És destacable el pas de la Processó pel Carrer dels Cargols per la singularitat de la seva ambientació i el doble final de la Processó: La Crucifixió, a la plaça de l’Església, i la reverència de la Dansa de la Mort davant del Santíssim.

Hem de dir que dins mateix de la Processó es pot veure la representació de la Dansa de la Mort, ja que en forma part com un quadre més.


 

Centre informacio 1

Centre informacio 2

Població: Verges

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web