AMIC - Risc de rebrot al teu municipi
Cardona - Hotel Bremon

Nucli antic

Fa quaranta milions d’anys la natura va crear una muntanya de sal a la zona de l’actual Cardona. La seva explotació ja des del neolític va afavorir el desenvolupament econòmic i social del territori durant l’edat antiga i va propiciar que, a l’edat mitjana, fos el bressol del llinatge més ric de Catalunya: els Cardona.

Cardona - Vista panoràmica

Van ser els senyors de Cardona qui van bastir, al segle XI, l’imponent castell amb la col·legiata de Sant Vicenç, joia del romànic llombard català, en un estratègic turó des del qual es pot veure des dels Pirineus fins a Montserrat.

Fins a l’any 1990 els habitants de Cardona van seguir explotant aquest mineral tan valuós, considerat or blanc. I des del 1997, la Muntanya de Sal ha esdevingut un reclam turístic de primer ordre. Actualment la sal continua essent un mineral de gran valor gràcies als seus usos terapèutics, i que juntament amb l’entorn natural de gran bellesa que envolta Cardona, ofereix als visitants una alternativa saludable que s’adapta a petits i grans.

Difícilment trobarem arreu una població com Cardona, en la qual la natura és realment protagonista i els diversos fets històrics del país -dominació romana, període medieval, guerra dels Segadors, guerra de Successió, guerra del francès, guerres carlines- estiguin tan ben representats. Sal i història estan tan íntimament lligats que el visitant en pocs minuts resta immers en petit univers de cultura i tradició.

Cardona - Portal d’en Graells


Coneixem l’existència de la vila fortificada de Cardona als primers anys del segle XI. Sorgeix a l’entorn de l’església de Sant Miquel i del mercat ja instituït per Guifré. Progressivament adquireix una organització municipal pròpia i l’espai vilatà es va estructurant. Actualment en resten alguns importants testimonis d’aquesta evolució, destacant entre tots el portal d’en Graells o de Santa Maria .

La Plaça de la Fira estava situada ja fora muralles del nucli medieval inicial. El seu nom prové del fet que acollia fires que degut a les seves característiques necessitaven grans espais que els que oferien zones com el Mercadal. Està dividida en dues parts: La Fira de Dalt i La Fira de Baix . A la Fira de Dalt hi trobem l’església de Sant Miquel. També hi trobem, al centre de la plaça, una font monumental de ciment amb una escultura de l’artista Campeny , que va ser construïda l’any 1914 amb motiu del Segon Centenari de la defensa de Cardona en la guerra de Successió, que recorda el setge de Cardona i la capitulació de la vila el 18 de setembre de 1714, una setmana després de la caiguda de Barcelona. Fou costejada per la colònia de Cardona a Barcelona.

Cardona - Escultura d’en Campeny


A la Fira de Baix hi trobem l’edifici de l’Ajuntament que, al llarg dels anys, ha sofert diferents reformes fins que l’any 1941 Josep Maria Compte i Viladomat, industrial amb importants fàbriques a Cardona, va cedir 600.000 ptes per construir el nou Ajuntament. Les reformes que li dotaren d’un aire neorenaixentista són obra de l’arquitecte Adolf Florensa. En els baixos de l’edifici hi trobem l’Arxiu Històric, on es pot veure, entre altres coses, la Carta de Repoblament de Borrell II (Comte de Barcelona). Al final de La Fira hi trobem l’escultura del Comte Borrell II , feta per Josep Maria Subirachs i inaugurada l’any 1986 amb ocasió del mil·lenari de la Carta de Repoblament. Està feta amb travertí d’Almeria.

Cardona - Escultura comte Borrell II de Subiracs
Cardona - Escultura del comte Borrell II de Subiracs


Un altre espai a visitar del nucli antic és la Plaça del mercat . En aquesta plaça hi ha dos dels elements més representatius de Cardona: els pòrtics de la Plaça del Mercat i la segona de les portes de l’església de Sant Miquel.

El mercat es celebra cada diumenge al matí.

Cardona - Mercat dels diumenges


Els pòrtics de la Plaça del Mercat estan formats per una galeria coberta d’edificis per on hi circula la gent i els mercaders. Són nou arcs, d’alçades i amplades diferents.


Informació sobre visites, horaris i tarifes:
http://entrades.cardonaturisme.cat
 

Diputació

Població: Cardona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web