Pont del Diable

Martorell - Pont del Diable


El Pont del Diable, símbol de Martorell, va ser construït en època romana, probablement durant l’imperi d’August (als voltants dels anys 10-8 aC), sobre la Via Augusta, i va ser l’únic pont de la vall baixa del Llobregat fins que es va construir el de Sant Boi al segle XV.

Martorell - Pont del Diable
Martorell - Pont del Diable


Segons es descriu a www.martorell.cat “Devia tenir arcs de punt rodó i conserva de l’època romana l’aparell encoixinat dels estreps, fets amb grans carreus amb inscripcions de les legions que hi treballaren.

Sobre l’estrep esquerre s’alça un arc triomfal romà, molt malmès, fet amb un nucli de formigó recobert de carreus, i dues pilastres d’ordre corinti als cantons per tal de sostenir l’entaulament.

Martorell - Pont del Diable


Ha estat reformat i refet en diverses ocasions, segurament a causa de les successives crescudes del riu (estan documentades les reconstruccions de 1143 i de 1283). Adossat a l’aparell romà resta un bon pany de mur d’època romànica (1143), format per filades regulars de petits carreus. D’aquesta mateixa època és l’arc de punt rodó situat entre l’estrep esquerre i l’arcada principal. Per la semblança en la tècnica constructiva, Montserrat Pagès suggereix que els artífexs d’aquesta obra són els mateixos que van aixecar l’església de Santa Margarida. El 1283 es reconstrueix en estil gòtic sota la direcció de Bernat Sellés, amb dos arcs ogivals, el més gran de 21 metres d’alçada i 43 d’amplada.

Martorell - Pont del Diable

Martorell - Pont del Diable


Destruït l’arc central al final de la guerra civil (1939), la reconstrucció posterior (1962) ha mantingut fidelment l’estructura de la reforma gòtica del 1283”.

Martorell - Pont del Diable
Martorell - Pont del Diable 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Martorell - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web