Església de Santa Maria de Martorell

Martorell - Església de Santa Maria
Martorell - Església de Santa Maria


La primera documentació que parla de l’església és del segle XI. Aquest primer temple romànic fou substituït totalment per un nou edifici que s’edificà entre 1579 i 1592 i que constava d’una única nau, absis poligonal i una magnífica portalada d’estil renaixentista.

Aquesta església del segle XVI fou destruïda i incendiada l’any 1936. A partir de 1941 es començà a construir l’edifici actual, obra de Francesc Folguera i Josep Ros. Disposa d’una nau central i dues de laterals paral•leles a la principal. Als flancs del presbiteri hi ha les imatges del Sagrat Cor i de la Puríssima. A la nau esquerra s’obren diverses capelles dedicades al Sant Sepulcre i a la Mare de Déu dels Dolors, la Verge del Carme, la Verge de Montserrat amb Sant Isidre i Sant Antoni Abat i la darrera dedicada al Santíssim. A la nau dreta destaca un Crist Crucificat.

Martorell - Església de Santa Maria


La coberta és esglaonada i està sostinguda damunt columnes octogonals de maó vist. Vers la dècada dels noranta del segle XX la portalada que s’havia salvat de la destrucció de la guerra civil i que s’havia conservat al Museu Municipal, fou reinstal•lada al nou edifici i és la que podem gaudir en l’actualitat; cal prestar atenció especialment a la Verge de la Victòria flanquejada per Sant Pau i Sant Pere amb l’escut de Martorell al mig, situats damunt el frontó sostingut per columnes amb capitells corintis. El campanar i les campanes també foren incorporades en aquesta dècada dels noranta.

Martorell - Església de Santa Maria


 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Martorell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web