La Moixiganga a Castellterçol, la paraula i la dansa en la Passió de Crist

Propera edició: 08/04/2023

El Ball de la Moixiganga es representa Dissabte Sant, al vespre, just abans de la Vetlla Pasqual, a la plaça Vella. Es tracta d’una dansa molt antiga que recrea la passió de Crist a través de diferents figures i moviments acrobàtics. És un dels actes més impactats de les festes de Setmana Santa.

Castellterçol - La Moixiganga

Dissabte Sant o de Glòria. S’ha fet de nit. I s’apaguen totes les llums del nucli antic. És ben fosc i hi ha un silenci absolut. De cop, sona una melodia de tambors i gralles. Una comitiva surt del casal de Cal Recader i s’aproxima fins la plaça Vella. Porten torxes i espelmes. El vestuari és ben curiós: tots van vestits de blanc polit. Uns quants membres de la comitiva porten faixes i mocadors lligats al cap, negres. N’hi ha una altres que llueixen una faldilla vermella, armilla de coloraines i un barret de palla molt vistós. Però, malgrat tot, el seguici és solemne. Explicaran, a través del ball, com van ser els últims dies de Jesús a la terra.

La Moixiganga es fa al mig de la plaça Vella, que queda només il·luminada per les torxes i les espelmes que porta el públic. Els balladors comencen a fer diversos passos i exercicis acrobàtics. I un narrador explica a quin moment de la Passió de Crist correspon cadascuna de les figures de la dansa. La tenebra, el silenci, la originalitat del ball...fan que sigui un acte que eriça la pell.

Les moixigangues havien estat molt exteses per tot Catalunya, cada poble en feia la seva pròpia versió. De fet, en alguns llocs servia per escenificar episodis de la passió i la mort de Jesucrist. En canvi, al País Valencià, era una mena de divertiment profà, amb construccions humanes i components burlescos. A Castellterçol és un dels actes més importants de la Setmana Santa. La Moixiganga s’ha anat perdent i reprenent en diversos anys. I s’ha recuperat gràcies a l’esforç de l’Esbart Rosa d’Abril

 

Des de quan
Des de l’any 2005

Centre informacio 1

Població: Castellterçol

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Castellterçol - Ajuntament
On Menjar a Castellterçol (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web