Cases de pagès del terme de Santa Coloma de Cervelló

Santa Coloma de Cervelló - Can Colomer
Santa Coloma de Cervelló - Can Colomer


Santa Coloma de Cervelló fins els any seixanta del segle XX fou un municipi bàsicament agrícola, moment en que l’agricultura inicià un procés de regressió en front del sector secundari i terciari. Malgrat aquesta situació de regressió, l’agricultura és important i forma part del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els principal conreus són els d’horta i els cirerers, regats pel canal de la dreta del Llobregat. Els conreus de secà s’estenen pel sector muntanyós.

Santa Coloma de Cervelló - Can Isbert
Santa Coloma de Cervelló - Can Isbert


D’aquest passat agrícola del municipi en són testimoni diferents masies del terme. Can Colomer o Mas Blancafort -documentada l’any 1225 i lligada als Colomer des del segle XVVII- l’edifici principal de la qual presenta planta baixa, pis i golfes amb finestres d’arc rebaixat, amb dependències annexes com una que presenta galeria porxada, i que malgrat s’hi ha efectuat remodelacions en diferents estils conserva les porxades, les llindes i l’interior de la tradició senyorial rural.

Santa Coloma de Cervelló - Can Julià de la Muntanya
Santa Coloma de Cervelló - Can Julià de la Muntanya
Santa Coloma de Cervelló - Can Ramon
Santa Coloma de Cervelló - Can Ramon


Ca n’Isbert , lligada a la família Sbert des del segle XVII, és un mas de planta basilical, amb balcó central i dos laterals i golfes de finestres de punt rodó, ubicada al peu de l’antic Camí Ral, a un pou a l’entrada del camí amb molí de vent.

Santa Coloma de Cervelló - Can Via
Santa Coloma de Cervelló - Can Via


Can Julià de la Muntanya , masia de mitjans segle XVII, lligada a la família Julià, de planta basilical amb cos central i cobertes a dues aigües, que conserva una torreta de guaita o defensa a la cantonada dreta i que estava acabada amb esgrafiats a les façana, i que Eusebi Güell la va incorporar a la colònia, passant a ser convent de monges i posteriorment dividida en habitatges.

Santa Coloma de Cervelló - Can Ribot
Santa Coloma de Cervelló - Can Ribot


Can Ramon , també anomenada Mas Pasteller i can Mas i Soler , és de planta baixa i pis amb finestrals i llinda amb escut, any i el cognom Mas. També Can Ribot , encara que actualment molt transformada per als usos del món de la restauració, és una de les masies importants del municipi, com ho demostren fets com que el bisbe Gabino Valladares concedís una indulgència a la imatge de la Verge del Roser de l’oratori de la casa, que un tal Narcís Ribot contestés al qüestionari de Francisco de Zamora o la cessió d’aigües de la font del Murri per abastir el poble de Santa Coloma.

Can Via o Can Via de l’Alzina o de la Muntanya , masia del segle XVII en la que es portaren a terme remodelacions el 1716 que li donaren l’aspecte actual. Els anys seixanta el propietari era Artur Sedó, de la Colònia Sedó d’Esparreguera. Actualment acull la Residència de la Tercera Edat “Maria de la Salut”. És de planta quadrangular, amb una torrassa central i merlets rematant l’edifici.

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web