Museu de la Marina de Vilassar de Mar

Vilassar de Mar - Museu de la Marina
Vilassar de Mar - Museu de la Marina


Aquest Museu està situat a l’edifici conegut com la Sènia del Rellotge, una obra modernista de l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig, construït l’any 1902. Destaca el contrast de colors de la façana, amb els colors rogencs dels marcs de les obertures, els tocs blavosos de la ceràmica que decora detalls de les portes i finestres i el fons blanc de la paret. Presideix la façana el rellotge, inscrit dins dos quadrats entrellaçats i envoltat per cinc angelots.

El Museu de la Marina és una magnífica mostra de les arts de la pesca, codis de senyals i de les tècniques i instruments de navegació, en especial la transatlàntica.

Vilassar de Mar - Museu de la Marina
Vilassar de Mar - Museu de la Marina


La presència d’aquest museu mariner en aquesta població del Maresme no és en va, ja que parlar de mariners, pilots de vaixells i regust a salaó és parlar ineludiblement de Vilassar de Mar. És parlar de les seves dones i homes mirant sempre al mar, de les seves drassanes d’on han sortit infinitats de vaixells, de bergantins, falutxos i fragates i com no, dels seus pescadors, alguns dels quals encara tenen embarrancades les seves petites barques arreu de la platja.

Vilassar de Mar - Museu de la Marina


Al Diccionari de Madoz es parla que entre 1824 i 1845 a les seves drassanes s’hi havia construït 4 bergantins, 4 pollacres, 2 bergantins-pollacres, 1 quetx, 4 místics, 4 llaguts de més de 4 tones i 209 llaguts de pesca. Anys més tard, entre 1835 i 1858 en una relació de L. Guardiola es parla de la construcció de 16 bergantins i 8 pollacres.

Però la tradició marinera de Vilassar de Mar no es centra únicament en la construcció de naus, sinó també en el protagonisme assolit en el comerç. El 1858 hi havia al voltant de 50 vaixells que feien viatges a Amèrica i el 1871 tenia 170 comandades per propietaris o mariners de la població. A la Geografia Comarcal de Catalunya de Cels Gomis ja es parla que antigament fou una població, coneguda també com Sant Joan de Vilasar o Vilassar de Baix o de Mar, on es construïen vaixells de gran tonelatge, però aleshores (inicis del segle XX) només es feien barques de pesca.

Vilassar de Mar - Museu de la Marina
Vilassar de Mar - Museu de la Marina


L’origen mateix de la població està vinculat al mar. Fou al voltant del segle XVII que els pescadors de Vilassar de Dalt es van instal·lar de forma estable en aquests paratges que avui configuren la població. L’any 1785 la població es va independitzar del nucli original, Vilassar de Dalt, convertint-se en municipi autònom.

El Museu també acull una exposició d’una necròpolis romana formada per unes seixanta tombes que es van excavar a la població l’any 1999.
Horaris
Per contactar: Av. Eduard Ferrés i Puig, 31. Tel. 93 759 36 39
museumunicipal@vilassardemar.cat

 
Població: Vilassar de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web