Nucli Antic

Torredembarra - Nucli Antic


Torredembarra - Nucli Antic


Torredembarra - Nucli Antic


El nucli antitic conserva edificis que constaten l’evolució urbanística de la població. Així als carrers Ample, Major, el carreró Sant Antoni, la Plaça de la Font, Freginal o al d’Antoni Roig , un dels eixos comercials de la població, trobem grans casals dels segles XVIII i XIX. Torredembarra mereix una visita pausada, gaudint dels seus monuments i de les seves persones, sempre acollidores amb el visitant, sempre disposades a explicar-nos vivències i anècdotes del dia a dia, de les veus de la història de cada portal, de cada racó.

Torredembarra - Nucli Antic


Torredembarra - Nucli Antic


Torredembarra - Nucli Antic


Cal aturar-se especialment a Ca la Saya , al carrer Ample, on el 15 de juliol de 1640 quan la població patia una epidèmia de pesta va rebre un peregrí misteriós que va anunciar que calia invocar a Santa Rosalia, santa desconeguda en aquests indrets. Calia portar en processó un quadre que hi havia de la referida Santa a la casa del comercial de Tarragona anomenat Serraïma que tenia al carrer Cavallers. En entrar la imatge a la població, la malura va desaparèixer i des d’aleshores és venerada amb molt devoció. Des d’aleshores, Santa Rosalia és la patrona de Torredembarra i cada any es celebren festes que la tenen com a protagonista: la festa votiva, el 15 de juliol, amb la solemne processó i la Festa Major, el 4 de setembre, amb ofrenes al seu altar. La processó consisteix en la sortida del quadre acompanyat d’un seguici folklòric de molta qualitat i participació.

Torredembarra - Nucli Antic, Ca la Saya
Torredembarra - Nucli Antic, Ca la Saya


També cal prestar a l’atenció, a redós de l’església parroquial de Sant Pere, a la casa on va néixer el 3 de març de l’any 1800, Joan Güel i Ferrer . Després de viatjar a Cuba on féu fortuna s’establí a Barcelona el 1836. L’any 1840 instal·là una petita fàbrica tèxtil a Martorell i el 1848 creava a Sants una fàbrica dedicada a la fabricació de velluts, coneguda amb el nom de Vapor Vell. Aquesta fàbrica va esdevenir una de les més importants del país. El 1851disposava de 200 telers mecànics accionats per un motor de 80 cavalls i tenia una plantilla de més de 360 treballadors. Participà en organismes empresarials (Junta de Fàbriques, Institut Industrial de Catalunya) i financers (Banc de Barcelona). Fou regidor de l’ajuntament de Barcelona i diputat a les Corts espanyoles des d’on defensà el proteccionisme econòmic. Fou el pare del conegut Eusebi Güell Bacigalupi.

Torredembarra - Nucli Antic, Casa Natal Joan Güell
Torredembarra - Nucli Antic, Casa Natal Joan Güell

Població: Torredembarra

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web