Festes de Sant Magí, La Festa de l'Aigua a Tarragona

Propera edició: 19/08/2021

La festa de l’agost a Tarragona és Sant Magí, l’ermità que fa brollar l’aigua en el moment més calurós de l’any. Per això, la iconografia de la festa està estretament vinculada tant a la calor com a l’aigua, amb càntirs, portadores, síndries, alfàbrega i enramades. Sant Magí havia estat llargament venerat a les nostres contrades, com bé demostra el fet que al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya, a la Conca de Barberà, existia una imatge romànica del segle XIII. Posteriorment, un Concili Provincial Tarraconense del 1745 va demanar el rés propi de la festa per a tota la província eclesiàstica i que la celebració fos concretament el dia 19 d’agost. En canvi, no va esdevenir copatró de la ciutat fins al segle XIX, quan la devoció a la seva figura es va catapultar arran dels fets de la Guerra del Francès -el bicentenari de l’inici de la qual es commemora enguany. La tradició explica que va apagar tres cops la metxa amb què l’exèrcit enemic volia volar el tram de la muralla on hi ha la seva capella. La primera processó que se li va dedicar és del 1847, i l’ofici litúrgic i missa de Sant Magí no serien aprovats per la Sagrada Congregació de Ritus fins al 28 de setembre de 1876.

Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Pep Escoda)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Pep Escoda)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Pep Escoda)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Pep Escoda)


L’Associació de Comerciants del carrer Portalet guarneix amb elements festius aquest accés a la plaça de la Font; els veïns del Portal del Carro, els voltants de la capella, on sobresurt l’històric i característic tendal, i els veïns, els devots i la Moixiganga enramen el carreró de Sant Magí. L’Arquebisbat vesteix el Palau Arquebisbal, mentre que l’Ajuntament també engalana el Palau Municipal de la plaça de la Font -i n’encén l’enllumenat ornamental-, l’Antic Ajuntament, la Casa de la Festa i els carrer per on discorren els actes itinerants de Sant Magí.

Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Pep Escoda)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Pep Escoda)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Manel R. Granell)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Manel R. Granell)

Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Manel R. Granell)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Manel R. Granell)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Manel R. Granell)
Tarragona - Festes de Sant Magí (Foto: Manel R. Granell)

Tarragona - Festes de Sant Magí


Un Sant Magí emocionant i segur

La celebració de la festa Major de Sant Magí serà enguany, sens dubte, diferent. Per tal de poder viure una festa segura, la programació de 2020 incorporarà nous continguts, ja sigui en espais físics com virtuals. Una de les principals mesures que s’adoptaran és compactar la durada de la festa, centrar tota l’activitat en els dies oficials 17, 18 i 19 d’agost i programar-hi els actes essencials.

D’altra banda, el contingut audiovisual passarà a formar part del contingut potent de la festa. D’una banda, es proposaran continguts d’arxiu i programes especials de Tac 12, però també es presentaran nous projectes que comptaran amb la participació dels tarragonins i tarragonines. Tac 12 farà d’altaveu de la part més important de la festa i proposarà continguts molt potents i destacats, com la diada castellera de Sant Magí i la tradicional Professó de la tarda.

El so també passarà a tenir més protagonisme, més enllà dels espais físics. La música tradicional o les campanades poden ser un element recurrent i clarament identificador de la festa, però que enguany passarà a tenir un valor més que simbòlic. D’una banda, es marcarà l’inici i final de festa amb una tronada, i, d’altra banda, també es podran sentir les Matinades del dia de Sant Magí, que sortiran des de diferents punts de la ciutat. 

La programació imprescindible no hi faltarà

Pel que fa als actes tradicionals, la Baixada de l’Aigua des de la Brufaganya serà diferent. La proposta és que l’aigua baixi des de la Brufaganya amb un original vehicle de transport històric a motor des de la matinada del dia 18 i que arribi a Tarragona al migdia del mateix dia. La distribució de l’aigua, alfàbrega i mides es farà de manera descentralitzada creant més d’un punt de distribució els dies 18 i 19, per tal d’evitar aglomeracions.

En l'apartat musical, se celebrarà el Festival de Sant Magí de l’AMT que, amb invitació prèvia i amb una rotació de públic i artistes amb capacitat d’assumir la major demanda de públic possible, aniran donant l’oportunitat de gaudir-lo a tothom que ho desitgi.

Així mateix, i fruit del treball amb els representants de la Imaginada, se'n durà a terme una edició adaptada a la realitat sanitària i social. Aquesta edició es desenvoluparà a l’interior del Teatre Auditori Camp de Mart, com és tradicional els dies previs a la festa, en aquest cas els dies 13, 14, 15 i 16 d’agost. 


PROGRAMA 2020 (ENLLAÇ)

 

Centre informacio 1

Població: Tarragona

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Tarragona - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació Barcelona (tots els portals) 2020
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web