Torre de cal Bassacs

Gironella és una vila que compta amb diverses colònies tèxtils. De totes aquestes se’n sol conservar la torre, les cases dels obrers, l’església, entre d’altres edificis. N’és un exemple la torre de cal Bassacs, és a dir la casa dels propietaris de la colònia de cal Bassacs.

Gironella - Torre de cal Bassacs


Gironella - Torre de cal Bassacs


Aquesta era una de les tres colònies més importants a la població, juntament amb la de Viladomiu Nou i Viladomiu Vell. Aquest fet es constata, entre d’altres, per la imponent torre de l’amo.

Gironella - Torre de cal Bassacs


Segurament Alexandre Soler i March, el mateix arquitecte de l’església nova de Santa Eulàlia, fou l’encarregat de dissenyar aquest edifici modernista. Construït durant els primers anys del segle XX, constitueix un dels llocs més destacats a visitar de tot Gironella.

L’edifici és format d’una planta molt particular, amb quatre cossos que sobresurten als quatre extrems, i que tot i ser de la mateixa alçada que la resta de l’edifici, pretenen simular quatre torres flanquejant la part principal de l’edifici. La planta baixa i els tres pisos condueixen la vista cap a un la part més alta de la construcció, una petita torre que sobresurt al capdamunt d’aquest.

Gironella - Torre de cal Bassacs
Gironella - Torre de cal Bassacs


De la planta baixa en cal destacar les finestres amb arcs de mig punt, caracteritzades pel guardapols situat en el contorn superior de les mateixes. Per altra banda, del primer i segon pis cal remarcar-ne una clara tendència neoclàssica, amb finestres rectangulars, també amb els característics guardapols amb decoracions típiques del mateix estil, suportats per una mènsula a costat i costat de l’obertura. En aquestes dues plantes es combinen els finestrals, principalment als laterals de la Torre, amb els balcons amb baranes esculpides de pedra, situats bàsicament a la façana.

Gironella - Torre de cal Bassacs


Per altra banda, cal parlar del tercer pis, del qual en destaquen la cornisa, amb una forma geomètrica constant a tot el contorn, i els finestrals, conjunts de tres finestres geminades, d’arc de mig punt separades per dos columnes rodones al centre de cadascun d’aquests.

Gironella - Torre de cal Bassacs


També és molt significativa la façana posterior, amb una tribuna tancada que sobresurt pronunciadament de l’edifici, i que permet una contemplació diferent de l’espai exterior. Aquest element tant característic està coronat per una teulada cònica amb ceràmica verda vidriada.

Gironella - Torre de cal Bassacs


Per últim, cal afegir que tot i que en l’edifici hi trobem alguns detalls neoclàssics, hi ha també altres elements que certifiquen la qualificació modernista que s’atorga a la Torre. Podem contemplar diversos detalls amb decoracions ceràmiques, així com la teulada, de ceràmica vidriada verda, i també elements esculpits a la pedra, com diverses gàrgoles i les rebuscades decoracions de les baranes de les balconades.

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Gironella

Vols rebre les nostres propostes setmanals?

Subscriu-te!

Envia aquest correu electrònic i rebràs comunicacions electròniques relacionades amb les activitats turístiques, culturals i amb els serveis i activitats que ofereix www.festacatalunya.cat

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida Diputació de Girona Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web