Ermita del Remei

Alcanar - Ermita del Remei


Situada en un balcó natural, dominant la mar Mediterrània, s’alça majestuosa i imponent l’ermita del Remei, el centre de devoció que acull la patrona de la localitat, la Mare de Déu del Remei. El visitant podrà gaudir d’una vista que abasta de la propera badia dels Alfacs fins a les estribacions marítimes de Penyíscola o Benicarló.

Alcanar - Ermita del Remei


Alcanar - Ermita del Remei


Alcanar - Ermita del Remei


Al voltant de finals del segle XVI es van instal·lar en aquestes terres l’Ordre dels Trinitaris que tenen com a principal objectiu la redempció dels captius; cal recordar que en aquest període eren molt freqüents les incursions dels pirates que causaren moltes malvestats a aquestes contrades properes al litoral marítim. La seva patrona és la Mare de Déu del Remei. És possiblement que l’ermita fos construïda a l’entorn d’aquesta data o a inicis de la següent centúria.

Alcanar - Ermita del Remei


Alcanar - Ermita del Remei


De la construcció original conserva la mau principal coberta amb volta de creueria. L’edifici va rebre importants modificacions al segle XVIII, període en el qual es va aixecar el campanar d’espadanya a la façana, el creuer amb cúpula i l’absis, així com es va obrir un ocul i segurament es va incorporar l’escut nobiliari amb les tres canyes. La campana conserva un relleu amb la representació de la Mare de Déu i una inscripció: "Mater Dei Remedii, ora pro nobis. Anno 1726" . És molt significativa la cúpula de mitja taronja construïda sobre un tambor i coberta amb teula vidriada molt pròpia del període barroc en aquesta zona llevantina

Alcanar - Ermita del Remei


Alcanar - Ermita del Remei
Alcanar - Ermita del Remei


El retaule principal és una reproducció fidedigna de l’original destruït en el decurs de la guerra civil. Les pintures murals que flanquegen el retaule són obra moderna d’Àngel Acosta. Són també obres modernes de Xillida els retaules del creuer dedicats a Crist Crucificat i de Sant Josep. En relació a la decoració interior també són interessants les pintures al fresc de l’absis on es representa la Coronació de la Verge Maria i de la cúpula on apareixen dones de l’Antic Testament (Abigail, Esther, Jahem Judit, Raquel, Rebecai Rut).

Alcanar - Ermita del Remei
Alcanar - Ermita del Remei


Alcanar - Ermita del Remei
Alcanar - Ermita del Remei
Curiositats
La imatge de la Mare de Déu del Remei també és una reproducció de l’original que fou destruïda en el decurs de la guerra civil. És obra de l’artista Joan Bautista Folia. El 7 d’octubre de 1939 el poble d’Alcanar en rebre la nova imatge va instaurar la celebració de les Festes Quinquennals per commemorar aquest fet.
Població: Alcanar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web