Jaciment ibčric de la Moleta del Remei

El jaciment ibèric conegut com la Moleta del Remei d’Alcanar està situat en un turó molt proper a l’ermita de la Mare de Déu del Remei. Si observem l’espai on està aixecat entendrem la seva importància vinculada al comerç que utilitzava l’Ebre i la mar Mediterrània ara fa 2.500 anys. Era un gran centre emmurallat on hi vivia una part selecta d’una tribu molt important, la qual controlava la producció i comercialització de cereals per intercanviar-los amb productes vinguts d’arreu de la Mediterrània: olives, salons, ceràmica...

Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


Tal i com es recull a www.mac.es , a l’apartat ruta dels ibers: “La importància del jaciment es fonamenta en el fet que és l’únic poblat de l’àrea sud de la Ilercavònia que presenta una seqüència ininterrompuda d’ocupació entre la segona meitat del segle VII aC i les darreries del segle II aC. Es pot diferenciar en la seva evolució una primera fase on ja trobem part d’una estructura murària a la qual s’adossen les primeres construccions (s. VII-primera meitat del s.VI aC); una segona fase en que es construeixen les torres i els magatzems elevats (segona meitat del s.VI-primera meitat del s. V aC) i una darrera fase (de mitjan s. IV fins a mitjan s.II aC) on s’observa l’augment i la remodelació d’algunes cases, així com l’obertura de nous carrers i l’ampliació de la muralla. Al s.II aC, amb l’arribada del món romà, es produeix l’abandonament del poblat.

Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


El sistema urbanístic de la Moleta està definit per un nucli tancat amb carrers de circumval·lació, habitatges de planta rectangular adossats a la muralla i diversificació d’usos i tipus d’espais: comunitaris i privats, culturals, econòmics, polítics, etc. S’han trobat restes que demostren diverses activitats com l’emmagatzematge de cereals i lleguminoses, la mòlta de gra, la matança i esquarterament d’animals, el tissatge o la metal·lúrgia.

Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


També s’han trobat diferents enterraments infantils, en concret perinatals (individus morts al llarg del procés de gestació o immediatament després del part) que ens indicaria una selecció en funció de l’origen social de l’individu, un ritus que es pot lligar amb les creences de fertilitat i benestar econòmic pròpies dels pobles i comunitats jerarquitzades i preestatals de l’àmbit de la Mediterrània.

Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


Alcanar - Jaciment ibčric de la Moleta del Remei


El canonge Matamoros ja parla d’aquest jaciment al 1922. Als anys 60 fou excavat per l’Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona, i l’any 1979 fou declarat Monument Històrico-Artístic d’Interès Nacional. Des de 1985 en el jaciment s’han portat a terme un seguit d’intervencions arqueològiques realitzades pel Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. S’han realitzat treballs de rehabilitació i adequació a la visita pública per un equip format per membres de l’Ajuntament d’Alcanar, del Museu del Montsià, de la Universitat de Barcelona i del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. Actualment, el jaciment està gestionat pel Museu del Montsià i l’Ajuntament d’Alcanar”.
Visita
Per visites i horaris recomanen trucar: 977 73 76 39
Població: Alcanar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de lďż˝Ebre amic, mitjans dďż˝informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crčdits · avís legal · Mapa Web