Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella

Ermita de Sant Pau

Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau
Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau


Al capdamunt del turonet situat al punt més a l’est de la població s’erigeix l’ermita de Sant Pau. Amb més aparença de fortalesa que no pas de temple religiós, la capella de Sant Pau conformava una de les fites de l’antic monestir de Sant Pol del Maresme, el qual va donar posteriorment origen i nom a la vila de Sant Pol de Mar.

Sembla ser que el monestir ja existia des del 955 dC, ja que en aquell any es feren efectives unes donacions que corroboren les diferents propietats de què constava el convent benedictí. A més, molts altres documents que daten del segle X certifiquen la consolidació d’aquest complex religiós, del qual tan sols en conservem aquesta peculiar ermita, que fou construïda al segle XI.

Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau

Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau


Cal recordar que al segle XIII el monestir fou cedit a l’orde dels cartoixes d’Escaladei, orde fundat per sant Bru, canonge que va fer vida en diversos monestirs francesos. Doncs bé, aquest orde comptava amb privilegis procedents dels vescomtes de Cabrera, fet que va comportar un gran creixement patrimonial i que al segle XV es fusionés amb la cartoixa de Montalegre a Tiana. La cartoixa va arribar a comptar amb scriptorium i biblioteca, a més que el prior tingués potestat per decidir els llibres que comprava el rei. Però aquesta etapa d’esplendor s’acabà quan, degut a les pestes i les guerres civils, els frares van haver de marxar a mitjan segle XV.

Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau
Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau


Després de segles d’inhabilitació, d’aquella fructífera etapa en conservem ben poc. De l’antiga ermita del convent benedictí tan sols en resta l’absis amb les arcuacions llombardes pròpies del romànic català dels segles X i XI. Interiorment una única nau amb volta de canó una mica apuntada roman sobre dos arcs formers. L’absis, únic element conservat del segle XI, és semicircular i conté tres nínxols d’arc de mig punt que permeten l’entrada de la llum des de l’exterior. Baix l’altar en resta una cambra o cripta que probablement pertany a l’època paleocristiana o a la carolíngia, és a dir del segle V al VII. Segles més tard s’aixecaren els dos campanars de cadireta o d’espadanya.


Com es pot comprovar en la seva estructura la capella és de base romànica, tot i que al 1465 es va fer fortificar, possiblement per protegir-se de les ràtzies que duien a terme els pirates marroquins en busca de riqueses a prop de la costa. Així doncs, ni els atacs corsaris ni les rectificacions al llarg de la història han pogut eliminar aquest punt clau i emblemàtic de la vila de Sant Pol de Mar.

Sant Pol de Mar - Ermita de Sant Pau


 
Població: Sant Pol de Mar

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
La Granadella - Setmana Santa 2023
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web