Església de Santa Maria d'Hostalric

Hostalric - Església de Santa Maria
Hostalric - Església de Santa Maria


L’església dedicada a la Mare de Déu dels Socors és el temple religiós més important de la vila d’Hostalric. Sembla ser que aquesta advocació és deguda a que la Mare de Déu dels Socors va salvar al poble d’una important plaga de llagostes a Hostalric. L’edifici que l’alberga, construït al segle XV, va ser aixecat sobre una antiga ermita romànica de la qual tan sols en conservem restes de la base. D’aquesta primera capella ja en tenim testimonis escrits el 1280, quan ja sabem que estava dedicada a Santa Maria.

Hostalric - Església de Santa Maria


Amb el pas del temps el temple va requerir una remodelació, així que s’aixecà l’edifici i es van canviar les característiques de la construcció, passant a ser d’estil gòtic. La portalada, però, és d’estil barroc, ja que compta amb diversos elements identificatius. Sobre l’arquitrau de la porta principal descansa una fornícula amb la típica decoració carregada del barroc, així com també en destaca la rosassa que presideix la façana, i les finestres espitllerades, que fan pensar que l’edifici també tingué funcions defensives en un recent passat.

Hostalric - Església de Santa Maria
Hostalric - Església de Santa Maria


Hostalric - Església de Santa Maria


Tot i aquestes remodelacions, l’església que veiem avui en dia tampoc té la mateixa aparença que la que tenia al segle XV, ja que el 1936, durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), uns individus van cremar-la. El foc va convertir a cendres el meravellós altar major, que datava de 1854, cosa que va obligar a fer alguna reforma.

L’altar major era presidit per la imatge de la Mare de Déu dels Socors, que no va ser cremada. Joan Guitart i Socorro Ribas van treure-la de l’església i van amagar la verge primer en una casa particular i després en un nínxol al cementiri. Així que, com ja passà a la guerra del Francès, la Mare de Déu va romandre altre cop a la seva església i al seu poble. Es diu que quan els francesos van emportar-se la imatge en el transcurs de la Guerra del Francès, quan van arribar a casa la verge va girar el cap i els francesos decidiren retornar-la a la seva vila d’Hostalric.

Hostalric - Església de Santa Maria
Hostalric - Església de Santa Maria


En definitiva, després d’intents de fer-la desaparèixer, diverses reformes, i probablement tenint puntualment funcions de fortí defensiu, el temple ha conservat la seva estructura general: planta rectangular amb diverses capelles laterals, campanar de planta quadrada més alt que la resta de l’edifici, i diversos contraforts a ambdós costats de l’església, a més del seu element més emblemàtic, la Mare de Déu del Socors.

Hostalric - Església de Santa Maria

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Hostalric - Ajuntament
On Menjar a Hostalric (Restaurants)
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l�Ebre amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web