Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada

Santa Maria de Mijaran

Diversos documents des del segle XII testimonien que l’església de Santa Maria de Mijaran fou un lloc de reunió en assemblea i del jurament de guardar els privilegis i llibertats dels aranesos per part dels nous governadors de la Vall, designats pel rei.

Vielha e Mijaran - Santa Maria de Mijaran


A mitjan segle XIV s’establí una comunitat de frares agustinians en un convent edificat al costat de l’església i que fou destruït en la guerra entre Joan II i el comte de Pallars. Una vegada restaurat, es restablí de nou una comunitat agustiniana, present al lloc fins a començaments del segle XIX, moment en que es dissolgué. L’any 1835 s’enderrocava el monestir.

Vielha e Mijaran - Santa Maria de Mijaran


De l’edifici romànic de Santa Maria de Mijaran en romanen unes poques restes, car entre 1936 i 1938 el temple fou utilitzat com a polvorí, essent volat el 17 d’abril de 1938. Les restes visibles responen a fragments de la capçalera, fragments del mur de ponent i dos contraforts amb inicis d’arrencada d’uns arcs.

Vielha e Mijaran - Santa Maria de Mijaran


El temple original devia ser de planta basilical capçada per absis i dues absidioles, amb ornamentació llombarda que la relacionen amb l’església de Santa Maria de Taüll. Les característiques de la seva obra la col·loquen cronològicament a començament del segle XII. El portal d’entrada amb dues arquivoltes en degradació s’obria al mur de migjorn. Al costat del portal hi havia un campanar d’espadanya.

Vielha e Mijaran - Santa Maria de Mijaran

Vielha e Mijaran - Santa Maria de Mijaran
Curiositats
Procedent d’aquesta església és el fragment de la figura de Crist d’un Davallament, talla del segle XII, de característiques formals pròpies del Taller d’Erill, que resta exposat a la parroquial de Sant Miquèu de Vielha.

S’hi venerava una imatge renaixentista de la Mare de Diu de Mijaran, avui desapareguda, de la qual hi ha una rèplica al nou santuari construït al costat de l’antic temple romànic. També en aquest nou santuari hi ha una rèplica del Davallament del qual prové la talla del Crist que mencionàvem abans.

Població: Vielha e Mijaran

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web