Església parroquial de Santa Eulàlia

Santa Eulàlia de Riuprimer - Església parroquial de Santa Eulàlia


El lloc de la vall de Santa Eulàlia apareix a la documentació des de l’any 904 en una venda d’una terra. Ja apareix complementat amb el lloc Rivo Meritabile o Rivo Primo que ha donat a l’actual Riuprimer. L’església ja existeix com a tal com a mínim des de l’any 946 i consta que uns anys després, el 1041 és refeta i consagrada pel mateix bisbe Oliba. El temple romànic inicial es va ampliar i modificar notablement en el decurs, dels segles XIII i XIV. Inicialment tenia una planta de creu llatina amb transepte i la nau culminada per un absis de planta semicircular.

Santa Eulàlia de Riuprimer - Església parroquial de Santa Eulàlia
Santa Eulàlia de Riuprimer - Església parroquial de Santa Eulàlia


Posteriorment al segle XVII s’efectuaren importants reformes al presbiteri que es convertí en quadrangular, s’afegiren les dues naus laterals tot obrint les parets laterals del temple inicial i incorporant dues arcades, modificant notablement l’església primitiva de característiques bàsicament romàniques. A inicis del segle XIX, a l’entorn de 1805, es va modificar la façana principal que constata les tres naus de l’edifici, amb la central sobrealçada i coronada per un timpà de forma triangular; també en aquest moment s’incorporà la portalada que està coronada per un timpà del tipus arquivolta d’arc rebaixat i el cor a l’interior.

Santa Eulàlia de Riuprimer - Església parroquial de Santa Eulàlia
Santa Eulàlia de Riuprimer - Església parroquial de Santa Eulàlia


L’actual edifici és un edifici barroc força tardà de planta quadrangular amb tres naus, transepte i cimbori al creuer amb coberta a dues vessants. La volta de la nau principal és de canó i les laterals de creueria.

El campanar que conserva la planta i els primers cossos originals romànics, és de tres nivells i conserva un element singular, una antiga matraca, una de les poques que encara es conserven a Catalunya.

 
Curiositats
En les darreres obres de rehabilitació efectuades entre 1985 i 1987 es va restaurar el magnífic campanar, al qual s’hi va instal·lar una agulla piramidal nova, es va netejar la coberta romànica original que es troba amagada sota de la construïda en època barroca i es va adequar una sala d’exposicions sota la coberta.

Diputació

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Santa Eulàlia de Riuprimer - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web