La Granadella - Setmana Santa 2024
Sant Hilari Sacalm - Setmana Santa 2024

Glèisa de Sant Andrèu de Casau

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andreu de Casau


Un seguit de reformes portades a terme al llarg dels segles han manllevat la fisonomia romànica original a l’església de Sant Andrèu de Casau, restant l’estructura de la nau com a element director de l’arquitectura primitiva i incorporant diferents corrents artístics en un mateix edifici. Així l’estructura original es veié modificada per una nova portada al segle XV caracteritzada per quatre arquivoltes en degradació d’arcs apuntats o ogivals que els envolta un guardapols, als extrems del qual hi ha dues figuracions de rostres humans de factura molt tosca. Al bell mig de la porta, coronant les arquivoltes, apareix un relleu representant la Crucifixió de Crist, tema que trobem en d’altres edificis religiosos de la Vall (Vielha, Escunhau...) encara que en aquest cas no és una representació romànica sinó que es correspon al moment de construcció de la portada. La portada es troba a recer d’una una teulada que fa les funcions de porxo. El majestuós campanar, de torre quadrada amb coberta piramidal s’afegí a l’edifici el segle XVIII.

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau


Malgrat que el temple de Sant Andrèu de Casau no és una de les mostres arquitectòniques religioses més significatives de la Vall, les peces que conserva al seu interior bé justifiquen la nostra visita al lloc. Enganxada a la paret, es conserva una pica beneitera romànica de marbre amb una decoració força naturalista que cronològicament la situaria en un moment tardà dins del període romànic, cap allà el segle XIII. El motiu decoratiu consisteix en un rostre humà de la boca del qual surt una llarga tija de fulles lanceolades i petites rosetes de cinc pètals. La base de la pica també la decoren unes fulles lanceolades.

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau
Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau
Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau


Una altra peça significativa del mateix període és la pica baptismal, de forma cilíndrica, sobre un peu prismàtic de base circular, decorada amb quatre rostres. La iconografia desenvolupa un discurs cristià d’acusat contingut figuratiu i simbòlic de la regeneració i de la immortalitat de l’ànima a través del baptisme. Així la narració la composen els següents elements: un cercle amb una creu grega inscrita, símbol cristològic; dos paons enfrontats bevent d’un calze, utilitzant un símbol que es remunta a l’època paleocristiana i visigòtica per il·lustrar la immortalitat de l’ànima i la seva regeneració pel baptisme; un lleó com a símbol cristològic de la resurrecció (Crist vencedor de la mort); una escena de lluita en la que apareixen un cavaller, un soldat i un castell presidit per la figura d’un gall de grans dimensions simbolitzant Crist triomfant en la lluita entre el bé i el mal; l’Agnus Dei, símbol del sacrifici de Crist que mor per salvar la humanitat; dos peixos enfrontats, símbol de origen paleocristià, fent referència a la regeneració pel baptisme; i finalment una rosassa o estel de sis punxes, símbol solar molt antic que fa referència a la immortalitat de l’ànima. La característica d’aquesta pica baptismal és el seu arcaisme i la iconografia de tradició paleocristiana. Encara que aquest arcaisme ha fet que algú la datés de preromànica, encara que la datació més acceptada la col·loquen a final del segle XII o en el XIII, car la pervivència de formes arcaiques és una constant en l’escultura.

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau


També d’aquest segle XIII trobem a Sant Andrèu de Casau una talla de fusta policromada de la Mare de Déu amb el Nen a la falda, damunt el genoll esquerre. Mentre la imatge de la Mare presenta un trets romànics com és ara la frontalitat, els trets de la imatge del Nen són ja gòtics, destacant la seva rodonesa de cara i el tractament arrissat del cabell. La capa pictòrica sembla correspondre a un moment posterior.

Vielha e Mijaran - Glèisa de Sant Andrèu de Casau
Curiositats
A l’interior a més de ser significatius els elements romànics cal destacar una sèrie de magnífics exemples d’imatgeria dels segles XVII i XVIII i l’única casulla brodada en or que trobem a tota la vall.
Població: Casau

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web