Museu Municipal Vicenç Ros de Martorell

Al peu de la serra de les Torretes, el Museu Municipal Vicenç Ros ocupa una part del convent de caputxins, construït entre els anys 1687 i 1700, un dels pocs exemples d’arquitectura caputxina del segle XVII que resten al país.

Martorell - Museu Municipal Vicenç Ros


Martorell - Museu Municipal Vicenç Ros

Martorell - Museu Municipal Vicenç Ros


Segons consta a www.martorell.cat : “L’edifici es bastí al damunt d’un enorme penya-segat anomenat la roca dels Arcs (Arch era el nom dels antics propietaris del terreny), extramurs de la vila i en un lloc enlairat des d’on es domina tot el pla de Martorell i la muntanya de Montserrat. Els monjos caputxins ocuparen el convent fins l’any 1835. Fou a partir del 1861, un cop desestimat el primer intent de convertir-lo en hospital, que esdevingué una escola, conservant tanmateix l’estructura conventual. El projecte d’ampliació de les escoles (1935) va malmetre el refectori i el claustre. L’església, en canvi, no va sofrir modificacions. És de nau única, coberta amb volta de canó amb llunetes i capelles laterals intercomunicades. Es conserva, també, la part del celler dels frares, on s’exposen enormes bótes (les anomenades "vaixells"), procedents de la Vinya Nova de Collbató.

Martorell - Museu Municipal Vicenç Ros

Martorell - Museu Municipal Vicenç Ros


L’any 1945, i gràcies a la donació de Vicenç Ros i Batllevell (1883-1970), es convertí en museu municipal i acull actualment un dels més importats fons de ceràmica de Catalunya, amb obres mestres de la rajoleria catalana dels segles XVII i XVIII, com el plafó de la batalla dels gats i les rates, els tres plafons, els tres plafons de tema de cacera o el plafó de la Mare de Déu de la Mercè. Unes 15.000 rajoles constitueixen els fons del museu, que fou declara monument nacional l’any 1962. Cal destacar la gran quantitat de rajoles que formen arrambadors i els plafons de sants pertanyents a cases particulars i a capelletes de carrer.

Martorell - Museu Municipal Vicenç Ros


El Museu compta amb un important fons etnològic i col·leccions arqueològiques d’interès local. Hi ha muntats tallers d’oficis com el de cadiraire, boter o corder, així com un torn de terrisser. El complementen els fons, l’arxiu documental i la biblioteca, amb un important contingut de documentació antiga. El conjunt s’amplià el 1972 amb l’adquisició de la col·lecció de ceràmica del pintor Joaquim Mir, de la qual destaca el plafó del Sant Sopar del segle XVII.”


MUSEU MUNICIPAL VICENÇ ROS
Av. Vicenç Ros, s/n
08760-Martorell

Visitar aquest museu és fer un viatge al passat, però sense màquina del temps. Només entrar-hi, et transportaràs al segle XVII, ja que el museu està situat en un convent caputxí de l'època. Un cop dins, hi veuràs moltes més peces carregades d'història: pintura, escultura, elements arquitectònics, ceràmica -hi tenen una col·lecció molt important-, i també hi descobriràs antics oficis com el de boter, cadiraire o baster.

I ara, si visiteu aquest museu amb la teva família....rebràs un Memory del Patrimoni!!

Recorda que és imprescindible reservar prèviament a museus@martorell.cat o al 93 774 22 23.

Preu adults: 3 €
Infants: gratuïtPoblació: Martorell

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Martorell - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web