|
|
Amb el lema "Mil anys de romànic" els visitants podran descobrir mitjançant recursos audiovisuals, elements interactius i museogràfics el moment històric i artístic en que es van construir les esglésies romàniques de la vall.
És un recorregut entenedor i lúdic per tots els públics que facilita les claus que permeten descobrir els secrets del conjunt d´esglésies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
|
|
A partir del segle IX el territori d’aquesta part dels Pirineus s’organitza en comtats dependents dels francs que ja durant el segle X s’independitzen política i religiosament. La Vall de Boí estava integrat inicialment al comtat de Pallars-Ribagorça que amb la independència es va dividir en els comtats de Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Ribagorça. La Vall de Boí inicialment va restar adscrita a la Ribagorça però a partir de l’any 1025 fou inclosa al Pallars Jussà, situació que no la va deixar aliena als enfrontaments posteriors entre els dos Pallars. Tampoc fou aliena als conflictes establerts entre els dos bisbats, el d’Urgell, al qual pertanyien inicialment, i el de Roda als qual les esglésies de la Vall restaren adscrites des del segle X. Però per entendre l’aparició de tot el conjunt del romànic de la Vall de Boí cal parlar de la família noble dels Erill, originaris d’Erillcastell que participaren activament en el repoblament del territori sota les ordres del rei aragonès, Alfons el Bataller. Per deixar constància del seu poder social i econòmic van propiciar la construcció d’aquest conjunt arquitectònic reconegut arreu del planeta.
|
L’any 1907 l’Institut d’Estudis Catalans organitza la "Missió arquelògico-jurídica a la ratlla d’Aragó", fet fonamental per la conservació i difusió d’aquest ric patrimoni. Es recorren les esglésies i es “descobreixen” de nou per a la comunitat científica, es dibuixen, i ja el 1911 es publiquen els primers estudis.
Per evitar l’expoliació de les pintures com els de Santa Maria de Mura al Pallars Jussà que foren arrancades i venudes al Museu de Boston, l’any 1919 s’iniciaren els processos d’arrencaments per tal de conservar les pintures al Museu d’Art i Arqueologia de Barcelona. Així l’any 1924 es van inaugurar les col•leccions d’art romànic a la Ciutadella.
A més i, poc a poc, les esglésies de la Vall de Boí van rebent el reconeixement i protecció institucional. Sant Climent i Santa Maria de Taüll són declarades Monumento Histórico Artístico l’any 1932. Al 1962 la declaració es fa extensiva a les esglésies de Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill la Vall. L’any 1992 la Generalitat de Catalunya declara Bé d’Interès Cultural tot el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí i el 1994 engega el seu programa de restauració. El 30 de novembre de l’any 2000 la UNESCO va inscriure el "Conjunt romànic català de la Vall de Boí" a la llista del Patrimoni Mundial de la Humanitat.
|
|
|