Museu dels Maquis a Castellnou de Bages

Al cementiri de Sant Andreu de Castellnou fou enterrat Ramon Vila i Capdevila, maquis conegut com "Pasos Largos", "Caracremada" i per "Capità Raymond" a la resistència francesa, un dels guerrillers més destacats del maquis català. Tal i com es descriu a www.sindominio.net , va nèixer al poble de Peguera, al Berguedà. Als 12 anys quan estava amb la Dolors Capdevila, la seva mare, recollint llegums, els va caure un llamp que va matar a la Dolors i al Ramón li va quedar la cara cremada; d’aquí el seu sobrenom. Va començar a treballar al tèxtil a la Pobla de Lillet on va cometre el seu primer sabotatge que li provocà també la primera entrada a la presó. Més tarda treballà a les mines de Fígols i participà des de molt jove a les lluites obreres de la Conca minera del Berguedà. Després va participar en l’aixecament de l’Alt Llobregat de 1932 i el van empresonar durant sis mesos. El mateix any va intervenir de forma activa en la vaga dels tramvies a Barcelona i el tronaren a empresonar, essent alliberat pels treballadors el 19 de juliol de 1936, tot just iniciar-se la guerra civil.

Castellnou de Bages - Museu dels maquis


Va participar a la guerra allistant-se a la Columna de Ferro de València. Va lluitar al terrible front de Terol per passar després a formar part de la Brigada Columna Terra i Llibertat. El 1939 es va exiliar a França, on va ser internat primer al camp de concentració de Saint Cyprien i després al camp d’Argelés, d’on va fugir.

Va ser detingut el 1943, pels alemanys, a Perpinyà. El 1944 es va escapar i es incorporar a la resistència francesa de Lemoges i al maquis de Rochechouart, a l’Haute Vienne, on se’l conegué pel "Capità Raymond". La seva especialitat eren els sabotatges. Les autoritats franceses com a reconeixement a la seva lluita li van concedir el màxim guardó, el de la legió d’Honor que va rebutjar.

Castellnou de Bages - Ramon Vila i Capdevila, Cara Cremada
Castellnou de Bages - Ramon Vila i Capdevila, Cara Cremada
Castellnou de Bages - Ramon Vila i Capdevila, Cara Cremada
Castellnou de Bages - Ramon Vila i Capdevila, Cara Cremada


Torna a Catalunya, per a continuar la seva lluita contra el franquisme. Feia de guia de la CNT, amb el nom de Ramón Llaugí, travessant en múltiples ocasions el Pirineu, tant per a transportar carregaments d’armes per als grups d’acció, com per a traslladar activistes a l’altre costat del Pirineus.

Ramón Vila creia que el sabotatge contra les torres d’alta tensió i instal·lacions de subministrament elèctric, era l’única manera d’acabar amb el règim franquista.

El maig de 1947, arran d’una visita de Franco a les mines de Sallent va dirigir un grup de 50 guerrillers, que havien d’atemptar contra el Dictador, però degut a un accident van haver de fer marxa enrere.

L’última acció de Ramón Vila "Caracremada" fou a finals del juliol de 1963. El seu objectiu eren les torres de conducció de línies d’alta tensió que subministraven energia elèctrica a Barcelona. El 2 d’agost cap a les onze de la nit va col·locar les càrregues a les torretes. El dia 7 d’agost a les 12’30 nit en un enfrontament amb la guàrdia civil en el qual no va tenir ni temps de disparar, queia mortalment ferit. L’últim guerriller català va ser assassinat en el paisatge de la Creu del Perelló, situat entre els termes municipals de Castellnou del Bages i Balsareny. Va ser enterrat, a l’altra banda del mur del cementiri de Castellnou del Bages, sense creu ni referència, oblidat entre el follatge.

Amb la mort de Ramón Vila Capdevila, arribà el final històric del maquis antifranquista a Catalunya.
Horaris
Museu emplaçat al costat de l’Església de Sant Andreu
Informació visites i horaris:
Ajuntament de Castellnou de Bages: Pl. de l’Església, s/n
Tel. 93 872 20 91
castellnou@diba.es

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web