Les escoles velles de Sant Pere de Riudebitlles
són un edifici
de planta baixa, amb sòcol de pedra i coberta a doble vessant amb cornisa, que respon al projecte de dues aules disposades en forma de L i un edifici d’habitatges per els mestres de l’arquitecte barceloní Antoni Pons Domíngez, format en el modernisme i contemporani de Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch o Jujol.
|
El projecte del nou Grup Escolar de Sant Pere
, enllestit el 1922, s’emmarca dins del pla de modernització de la Mancomunitat de Catalunya, substituint el vell edifici de les escoles situat a la plaça de les Eres.
El 1922 es comprà el terreny i la construcció es perllongà fins els volts de 1930 sota la dictadura de Primo de Rivera, encara que l’escola ja funcionava des de 1926. L’edifici d’habitatges pels mestres no arribà a construir-se. El 1997, després de múltiples vicissituds l’escola va perdre la seva funció i amb la rehabilitació arquitectònica es convertí en Casal de Cultura, enderrocant-se el 2003 la tanca en que quedaven closos els patis.
|
La disposició en L està en consonància amb la funció original de l’edifici, una aula per a nens i una aula per a nenes amb els seus lavabos respectius, amb les dependències dels mestres, magatzem i despatxos al mig.
L’edifici resultant presenta diferències respecte al projecte inicial que tenia elements de caràcter marcadament noucentista, però que, a excepció d’una sanefa de rajola verda i la coronació de les entrades, no es van arribar a construir.
|