Casa del Castlà de la Granada ***


Un castlà era el vassall encarregat de la guarda, la defensa i el govern d’un castell i sovint també del seu territori o terme. Era anomenat per senyor que disposava del domini útil i li confiava temporalment o perpètuament el govern de les possessions. És per això que aquest noble edifici el trobem certament molt a prop de l’antic castell de la Granada.

La casa del castlà de la Granada fou construïda a cavall dels segles XV i XVI, i està catalogada per alguns autors com d’un gòtic de transició. Destaquen de forma especial les obertures i la seva decoració.

La Granada - Casa del Castlà


La finestra principal situada damunt mateix de la porta d'accés, disposa d’un arquitrau presidit per un escut nobiliari flanquejat per dos àngels alats amb uns braços certament desproporcioants que sostenen les armes nobiliàries de difícil identificació tot i que es poden distinguir dos arbres a la base. L’estructura de la finestra és en degradació amb una sèrie de falses pilastres rematades per uns petits capitells esculturats amb decoració floral. Envolta la decoració un trencaaigües amb unes impostes que representen cares humanes.

També cal remarcar els interessants porticons de la finestra amb diversos fulls d'obertura i decoració geomètrica

La Granada - Casa del Castlà
La Granada - Casa del Castlà


La família Cuscó és l'actual propietària, una nissaga que va arribar a la Granada al segle XV quan l'hereu es va casar amb la pubilla de la família Tarré.

A l'interior es conserva una sala noble amb diversos elements decoratius notables com una pica enrajolada i uns baixos relleus decorats amb elements vegetals i geomètrics que segons alguns autors tenen alguna similitud amb els que es conserven a la propera església parroquial de Sant Cristòfor.

A l'edifici del costat es conserva una altra finestra decorada seguint paràmetres del mateix estil que la descrita anteriorment. També és en degradació i disposa d'un guardapols amb impostes amb dos àngels que sostenen uns escuts nobiliàris -s'identifiquen les barres catalanes-.

La Granada - Casa del Castlà
La Granada - Casa del Castlà


Podeu ampliar informació i gaudir d'un reportatge àudiovisual del castell de la Granada i de la Casa del Castlà.

La Granada - Casa del Castlà

La Granada - Casa del Castlà
La Granada - Casa del Castlà

La Granada - Casa del Castlà 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Granada, La - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web