Ara Lleida Estiu 2020

Casa de la Vila de Vilafranca del Penedès ***

Visita Virtual

PODEU VISITAR-LA VIRTUALMENT EN 360º


Al bell mig del nucli urbà de Vilafranca del Penedès un palau gòtic del segle XIV alberga la Casa de la Vila . Tal i com és citat a les cròniques de Jaume II, aquest edifici devia ser propietat de Bernat Pellicer, fins que el 1559 el Consell Municipal Vilafranquí adquirí la construcció per instal·lar-hi el Comú de la vila.

Vilafranca del Penedès - Casa de la vila
Vilafranca del Penedès - Casa de la Vila
Vilafranca del Penedès - Casa de la Vila


Malgrat s’hi han fet diverses transformacions, l’Ajuntament manté l’estructura eminentment característica del gòtic català , amb un pati, una escala i una galeria. La façana principal , però, s’ha vist modificada en algunes ocasions, com al 1604, quan unes reformes van col·locar l’escut de la vila al centre. Més endavant, a la darreria del segle XIX i principis del XX tres arquitectes intervingueren per dissenyar altre cop l’edifici. Antoni Vila ideà en primera instància la façana, projecte que fou la base dels posteriors que presentaren Santiago Güell i Eugeni Campllonch . A Güell se li executà el pati interior, caracteritzat pel seu eclecticisme. Si per una banda la planta baixa i el segon pis són eminentment neorenaixentistes, per l’arc rebaixat, l’escala d’accés, i les finestres d’arc de mig punt més petites, el primer pis és marcadament neoromànic, amb una galeria de finestres d’arc de mig punt suspeses damunt uns pilars motllurats.

Vilafranca del Penedès - Casa de la Vila
Vilafranca del Penedès - Casa de la Vila


D’altra banda, el projecte presentat per Campllonch fou executat el 1909, una façana que passaria a ser pròpiament modernista . Motllures que envolten les llindes dels finestrals, ornamentació floral i magnífiques balustrades destaquen juntament amb els fanals de ferro forjat i llums rodons i el rellotge que culmina la façana, envoltat de garlandes i flors classicistes. De fet, del gòtic inicial podem afirmar que només en resta l’estructura fonamental, com ho demostren els arcs apuntats a la planta baixa, descoberts en unes reformes cap als anys seixanta. Cal esmentar, també, l’existència de dos textos gravats en rajoles que commemoren dues esplèndides actuacions de la colla castellera de Vilafranca.


Vilafranca del Penedès - Casa de la Vila
Vilafranca del Penedès - Casa de la Vila

 
Curiositats
També a l’interior de la Casa Consistorial, pujant les escales, s’hi erigeix el Saló de Sessions , decorat al més propi estil modernista i del que en destaca el cadiratge i una galeria pictòrica de fills il·lustres de Vilafranca del Penedès. Aquesta fou fruit de la iniciativa de la Junta d’Honor Vilafranquina, que decidí retre un petit homenatge a tots aquells savis, erudits i cultes ciutadans d’aquest indret penedesenc, que hi haguessin nascut o viscut. D’aquesta sala en destaca també la decoració mural, executada per Ricard Clausells , que plasmà diverses escenes costumistes del Penedès, bàsicament dedicades a l’elaboració del vi.

Finalment cal destacar les pintures d’escenes històriques medievals vilafranquines, executades per Claudi Lorenzale cap a finals del segle XIX. S’hi presenta la mort de Pere el Gran, i un episodi durant la guerra civil del segle XV que va tenir lloc a la vila, on tingué lloc la trobada entre la delegació de la Generalitat i Joana Enríquez.
 

Consorci de Turisme

Diputació

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vilafranca del Penedès - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web