Ara Lleida Estiu 2020

Convent de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès

El 1283 es va fundar l’església i el convent de Sant Francesc a Vilafranca del Penedès on s’havia emplaçat una casa de malalts. D’aquest temple gòtic de la darreria del segle XIII només ens ha arribat el claustre, ja que la resta ha estat transformada diverses vegades i usada per a diferents fins; el 1823, per exemple, el complex es convertí en hospital, i el 1891, l’església fou restaurada a la manera com la coneixem avui dia.

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc


La façana principal és caracteritzada per la magnífica rosassa al centre, i la portalada d’origen romànic aixecada sobre un sòcol prou elevat. Aquesta compta amb un arc de mig punt i tres arquivoltes superiors exemptes de decoració. D’altra banda, de la resta de l’exterior en cal esmentar l’ús del totxo vist com a material constructiu, propi de finals del segle XIX quan es va realitzar la restauració, i d’aquí un dels vèrtex de l’edifici que es veu retallat a la part inferior per permetre el pas als vianants al xamfrà del carrer; l’enllaç d’aquesta planta poligonal a la planta rectangular original de l’edifici és pulcrament executat.

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc
Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc


L’espai interior es composa d’una única nau amb volta de creueria i un absis quadrat d’influència cistercenca . En destaquen les capelles laterals del segle XIV i XV, que acullen enterraments d’importants nobles medievals com Bernat de Castellet, esculpit i policromat sobre el sepulcre per una banda com a cavaller, i per l’altra, com a franciscà. En una altra capella hi trobem el Retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi, obra de Lluís Borrassà i pertanyent al gòtic internacional de finals del segle XIV. Consta de la part superior central, on s’hi representa l’escena de la crucifixió, i la central inferior, amb ambdós protagonistes presidint el retaule. També es conserven els laterals, on es representen escenes biogràfiques de la Mare de Déu i Sant Jordi; els muntants, on s’hi exemplifica la vida d’alguns sants; i la base, amb una imatge de Santa Maria Egipcíaca, de la Verge dels Dolors i de Sant Francesc.

Vilafranca del Penedès - Convent de Sant Francesc
 

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vilafranca del Penedès - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Lleida - Ara Lleida Diputació de Lleida - Patronat de Turisme Patronat de Turisme de Girona Diputació de Barcelona Diputació de Barcelona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Terres de l´Ebre amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web