Castell d'Arbeca

Arbeca - Castell d’Arbeca
Arbeca - Castell d’Arbeca

Les primeres notícies documentals del castell d’Arbeca daten de l’any 1158 en una escriptura d’infeudació que fa el vescomte de Cardona. Exceptuant el període 1273-1386 el castell estigué sempre en mans de la nissaga dels Cardona. A mitjan del segle XV Ramon Folc III emprengué una restauració del conjunt fortificat dotant-lo de la seva importància com a fortalesa. Es diu que a més de les seves cinc torres tenia tres-centes seixanta-cinc finestres amb reixa daurada. La nissaga dels Cardona convertí el castell-palau d’Arbeca en la seva residència. El 1503, Joan Ramon Folch IV, acollí el príncep Felipe el Hermoso.
Arbeca - Castell d’Arbeca
Arbeca - Castell d’Arbeca

El castell d’Arbeca assolí la màxima categoria de palau al Principat en ésser la residència de l’únic posseïdor del títol de Gran d’Espanya -Ferran I de Cardona i Enríquez, segon Duc de Cardona, havia assolit el títol en la coronació de Carles I-. El primer terç del segle XVII el duc Enric va instal·lar el ric arxiu familiar al castell, que a més contenia 366 pintures, algunes italianes, 175 tapissos, 30 grans catifes, 60 bufets, 31 escriptoris, nombrosos objectes d’or i plata i cortinatges bordats d’or.
Arbeca - Castell d’Arbeca
Arbeca - Castell d’Arbeca

Durant la guerra del Segadors els propietaris del castell traslladaren gran part del seu ric patrimoni a Lucena (Córdoba), encara que no pogueren emportar-s’ho tot i així pintures i altres objectes les adquiriren habitants del poble.
Arbeca - Castell d’Arbeca

Encara no refets de les conseqüències d’aquesta guerra, a començaments del segle XVIII s’iniciava la guerra contra Felip V, que significava el final del castell d’Arbeca. Amb l’ascens al poder de Felip V, tots els castells que s’havien aixecat en contra seu van ser enderrocats. El d’Arbeca va ser volat amb sis mines, restant completament arrasada l’església parroquial que es trobava dins del recinte del castell.
Arbeca - Castell d’Arbeca

Durant el segle XVIII es construïren el molí nou, bona part de l’església i nombroses cases del poble utilitzant el castell com a pedrera. A finals del segle XVIII tres quartes parts del castell havien desaparegut.
Arbeca - Castell d’Arbeca
Arbeca - Castell d’Arbeca

El castell i la baronia d’Arbeca foren venuts en subhasta, passant a formar part dels béns de la casa dels Medinaceli. Amb la promesa de pagar un ral de billó per olivera plantada, els Medinaceli impulsaren el conreu de l’olivera arbequina portada de Palestina, malgrat que la promesa simplement va quedar en això.
Arbeca - Castell d’Arbeca
Arbeca - Castell d’Arbeca

A finals del segle XIX el castell encara va haver de patir la construcció dels dipòsits de l’aigua aprofitant i a mitjan segle XX es va desmuntar el que restava de la torre de les dames i un tros de la torre de l’homenatge per a construir les les escoles.
Avui d’aquella magnífica fortalesa tan sols en resten paraments dels seus recintes de muralles, de les seves defenses, alguna estança subterrània i una torre, que malgrat ser unes restes molt escasses respecte al que va ser el castell-palau d’Arbeca, parlen d’un passat de gran esplendor, amb opulència i ressò d’il·lustres personatges.

 

 

Població: Arbeca

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Arbeca - Ajuntament
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web