Església romànica de Sant Valentí

Cabanyes, Les - Església romànica de Sant Valentí

Sant Valentí de les Cabanyes va ser la primera fundació de l’ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem al Penedès i un dels seus primers establiments a Catalunya, documentada ja el 1135 com l’Hospital de Sant Valentí, dins el terme del castell d’Olèrdola. L’església romànica de Sant Valentí es l’únic testimoni que resta de la comanda de Sant Valentí de les Cabanyes . Aquesta comanda s’enriquí per donacions de cavallers de la comarca, essent destacada la de Guillem de la Granada el 1137. La comanda de sant Valentí de les Cabanyes subsistí al lloc fins l’any 1306, data en que aquesta comanda hospitalera es traslladà a Vilafranca del Penedès.
Cabanyes, Les - Església romànica de Sant Valentí

Sant Valentí de les Cabanyes és un edifici d’una sola nau amb transsepte de braços rectangulars, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. El temple és capçat a llevant per un absis semicircular. Als costats nord i sud de la nau s’hi adossaren sengles capelles i una sagristia. L’església es bastí damunt de les restes d’una vil·la romana datada entre el segle I aC i un moment avançat de l’antiguitat tardana potser entre els segles VII i VIII., en un procés d’abandonament lent. Sobre el mur de ponent s’alça un destacat campanar d’espadanya de doble finestra i obertura superior. La porta, al mur sud, presenta una arquivolta que arrenca de unes petites impostes.
Cabanyes, Les - Església romànica de Sant Valentí

L’any 1973 es descobriren unes pintures murals als fresc, restaurades l’any 1980, que es concentren a la zona de ponent i nord-est , essent les de ponent de tradició estilística romànica (segle XIII) i les del braç nord del transsepte ja plenament gòtiques (segle XIV) seguint nous programes iconogràfics com és el culte als sants . A la banda més meridional de la zona de ponent de l’església hi ha representades figures i elements que recorden l’infern o el purgatori (caldera negra, animal demoníac, el diable, figura amb banyes, personatges torturats...) contraposats a la representació de Crist i d’altres figures nimbades al mur nord d’aquesta zona. Per contra, les pintures de la zona nord-est de la capella, presenten un programa hagiogràfic, amb representacions de sants i escenes de la seva vida amb algun altre element de caire celestial (caps nimbats de sants amb els seus atributs iconogràfics, unes ales d’un personatge angelical...) Entre els sants representats hi trobem sant Martí de Tours, sant Bernat o sant Benet i sant Antoni Abat.
Cabanyes, Les - Església romànica de Sant Valentí
Cabanyes, Les - Església romànica de Sant Valentí

Consorci de Turisme

Diputació

Població: Les Cabanyes

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Diputació de Barcelona amic, mitjans d´informació i comunicació OJD 
festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web