Estàtua de Gaspar de Portolà d'Arties ***

Arties - Estàtua de Gaspar de Portolà
Arties - Estàtua de Gaspar de Portolà


Gaspar de Portolà i de Rovira fou un important explorador i militar nascut a Os de Balaguer el 1717 i que va morir a Lleida el 1786. Fou Governador i Comandant de l’expedició que al 1770 prengué possessió de Califòrnia en nom del Rei Carles III. El 1767 fou enviat a la Baixa Califòrnia com a primer governador d’aquell territori per expulsar-ne als jesuïtes i organitzar una expedició cap al nord per trobar Monterrey, lloc descrit per viatgers anteriors. L’expedició Portolà, en la seva infructuosa recerca del port de Monterrey, arribà fins al cim de les muntanyes de Montara, massís proper a la ruta marítima que estaven seguint. Des de Montara van albirar clarament els penyals espadats, i van entreveure una bocana que semblava internar-se terra endins. Van decidir descendir i acampar a la vall que esdevindrà amb els anys Linda Mar. Van ascendir de nou als faldars d’aquelles muntanyes, arribant a un punt de la cresta des d’on albiren clarament la sorprenent meravella de la badia de San Francisco. Estaven a "Sweeney Ridge" el lloc del descobriment de la Badia de San Francisco .

Arties - Estàtua de Gaspar de Portolà


Era successor de l’iniciador de la nissaga noble amb seu a Arties. Concretament era el besnét de Gaspar de Portolà i Pont qui fou armat cavaller pel rei Felip IV l’any 1664 en reconeixement dels seus serveis i mèrits, i a qui l’any següent Carles II li havia concedit escut d’armes i l’havia proclamat noble, amb el títol de baró de Castellnou de Montsec. El noble Gaspar de Portolà, Baró de Castellnou de Montsec, es va traslladar a Balaguer i a Àger, amb la seva esposa i els seus primers tres fills. Altres quatre naixeren allí des de 1658 fins a 1662. La seva relació amb Arties però fou permanent tant pel fet de tenir allí la seva casa pairal i propietats, com per mantenir una estreta relació amb la seva extensa família, que continuava essent un dels més importants proveïdors de la cavalleria reial.

L’any 1994 es va col·locar aquesta estàtua de Gaspar de Portolà , que és una reproducció fidel de la que hi ha a la població californiana de Pacífica, situada al sud de la península de San Francisco. L’escultura és una donació del President de la Generalitat de Catalunya al poble de California. És una obra feta en bronze de Subirachs i F. Carulla .
Població: Arties

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web