|
Òdena celebra una de les seves festes més grans en honor al copatró, Sant Pere Màrtir. És una festa que programa activitats infantils, esportives i com no musicals o teatrals, però és una festa que disposa any rera any d’un conjunt de propostes que després de moltes edicions ja formen part del calendari festiu de la comarca.
|
|
Així l’1 de maig no pot faltar el Concurs de Colles Sardanistes d’Òdena que es va celebrar per primera vegada l’1 de maig de 1972 i que s’ha seguit organitzant de forma inninterrompuda des d’aleshores. També en dates properes al primer cap de setmana de maig o al darrer d’abril té lloc el Gran Premi Ciclista d’Òdena; aquesta cursa s’organitza des de l’any 1950 i és ja una clàssica, destacant diverses edicions en les quals es va organitzar fins i tot en 9 etapes visitant les quatre províncies catalanes i zones de l’Aragó i quan fou etapa preliminar de la "Vuelta Ciclista a España".
|
|
En el decurs de la Festa Major de l’any 2008, Òdena, va recuperar una de les seves tradicions més importants, el ball de crespelles. A partir de la iniciativa de diversos col·lectius, amb la col·laboració de totes les associacions de veïns i entitats del municipi i amb el suport de la regidoria de cultura de l’Ajuntament d’Òdena, el municipi es va retrobar amb la història. L’any 2009 ja es creava la Confraria del Roser encarregada de vetllar pel manteniment d’aquesta tradició.
|
|
La programació de la Festa Major inclou a partir d’aleshores la ballada del ball de crespelles que té lloc el diumenge darrer de la festa a mitja tarda. Prèviament hi ha una desfilada folklòrica amb presència de totes les entitats i associacions d’Òdena i elements del folklore català. La sortida és del Parc de la Font per anar a buscar a l’Hereu i la Pubilla a les seves respectives cases.
|
|
Després del ball hi ha el sorteig entre totes les entitats per tal d’ostentar el càrrec de banderer del Ball de Crespelles. Per cloure l’acte hi ha el nomenament del Confrare d’Honor, distinció que cada any recau en un odenenc o odenenca o persona vinculada al poble que s’hagi distingit per la seva participació i col·laboració al municipi.
La jornada es clou amb la tradicional porronada en la qual el públic assistent pot gaudir d’una degustació dels vins elaborats pels pagesos del terme així com de plats d’aquells que es coneixen com de plat fondo, fet al xup xup dels fogons de casa, elaborats per odenencs. És una forma popular i gastronòmica per cloure uns dies intensos en els quals els odenencs celebren la seva Festa Major amb intensitat i varietat d’actes.
|