Poble de Saifores de Banyeres del Penedès (Can Mata, antic can Papiol)

Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol
Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol


A la casa pairal de Can Mata, malgrat forma un gran i únic volum constructiu, podem constatar diverses construccions fruit de períodes històrics i econòmics.

Així la  Casa Vella de can Mata és una construcció tradicional de planta baixa i un pis, amb obertures construïdes amb carreus treballats de pedra.

Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol


En canvi, la Casa Nova de can Mata, construïda l’any 1915, disposa amb interessant porxada que dona a la Plaça i fou decorada seguint paràmetres d’un auster modernisme popular que es constata al treball de la forja de les baranes i les obertures.

També en un dels extrems destaca el Celler de can Mata, una nau construïda per a usos agrícoles, coberta a dues aigües amb façana a la Plaça de l’Escola amb balcó seguit i un coronament esglaonat de totxo vist.

Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol
Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol

Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol

Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol
Banyeres del Penedès - Poble de Saifores - Can Mata, antic can Papiol
 

Curiositats
Marta Mata va néixer a Barcelona l’any 1926. El pare, Josep Mata Virgili (1896-1934), hereu d'una antiga casa pagesa de Saifores, és tècnic industrial. La mare, Àngels Garriga Martin (1898-1967), nascuda a St. Vicenç de Calders, és mestra del Patronat Escolar de l'Ajuntament de Barcelona, i després del Magisteri va fer els Estudis Normals de la Mancomunitat.

Marta Mata va acaba els estudis de batxillerat l’any 1943, a l'Institut Verdaguer, i inicia els de Ciències Naturals a la Universitat de Barcelona. Els ha d'interrompre a causa d’una malaltia abans d'acabar el primer curs. L’any 1944 es trasllada a passar la convalescència a la casa familiar, Cal Mata de Saifores, on comença a treballar en l'educació del temps lliure dels infants, seguint les orientacions de la seva mare Àngels Garriga, que des de 1946 s’ha retirat allà mateix a causa d'una paràlisi. Viuen a Saifores fins a 1965.

Des de Saifores fa, en règim lliure, la llicenciatura de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, que acaba l’any 1957, i continua amb els cursos de doctorat. Pertany a la primera promoció de l'especialitat de Pedagogia, reiniciada després de la clausura de 1939. A la Universitat troba companyes que com ella volen canviar l’escola. També des de Saifores col·labora amb els primers grups de mestres de renovació pedagògica i en el discret ressorgiment d’escoles que plantejaven una educació renovadora en català.

L’any 1965 amb un equip de mestres de diverses escoles, M. Antònia Canals, M. Teresa Codina, Jordi Cots, Pere Darder, Enric Lluch, Anna M. Roig, i amb el suport d'alguns pares d'alumnes d’aquestes escoles, inicia de manera clandestina l'Escola de Mestres Rosa Sensat a la qual es dedica a temps complet.

La formació dels mestres com a base per fer realitat l’escola pública, l’escola de tots i per a tots, l’escola democràtica, l’escola activa, és el seu gran objectiu.

L’any 1976 s’afilia a Convergència Socialista, que esdevé el mateix any el Partit Socialista de Catalunya i finalment el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE). Les eleccions de 1977 la porten al Congreso de los Diputados de Madrid per la circumscripció de Barcelona. Torna a ser-ne elegida l’any 1979. El 1980 deixa el Congreso, i l’elegeixen diputada al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Tarragona. De 1983 a 1984 és senadora en representació del Parlament de Catalunya.

Les eleccions de l’any 1984 li tornen a donar l’escó de diputada al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Barcelona, fins a 1988. L’any 1987 l’elegeixen regidora de l’Ajuntament de Barcelona, i ho serà durant dos mandats fins a 1995. Aquests vuit anys s’ocupa de l’Àrea d’Educació. Des de 1987 fins a 1991 és també diputada responsable de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona. De 1993 a 1996 és senadora electa per la circumscripció de Barcelona.

Posa el seu patrimoni familiar al servei de la recuperació de l’educació democràtica i de l’escola de qualitat a Saifores, Baix Penedès, on durant vint-i-cinc anys ha anat convertint l’antiga casa pagesa en un centre d’estada, convivència, estudi i esplai, obert a famílies i grups en general, i especialment dedicat a mestres i nens, on "Rosa Sensat" i moltes escoles hi han fet cursos i estades des de 1970, i on des de 1979 s’hi celebra l’Escola d’Estiu del Penedès. L’any 1984 hi crea la Fundació Àngels Garriga de Mata, actualment Fundació Marta Mata Garriga, entitat que té com a objectiu el desenvolupament d’una concepció dinàmica de l’escola i l’establiment de relacions entre el món de la cultura, del treball, de l’esplai i del civisme. La Fundació té una important biblioteca especialitzada en educació i l’arxiu dels documents de Marta Mata.

Text extret de: www.martamata.cat

 
Població: Banyeres del Penedès

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Banyeres del Penedès - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web