Ermita i Casa Murada de Banyeres del Penedès

Visita Virtual

PODEU VISTAR-LA VIRTUALMENT EN 360º

Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada


El conjunt conegut com la Casa Murada està format per la masia principal amb una torre de referències medievals i una petita capella datable al segle XVIII. L’origen del nom pot fer referència a un topònim àrab en referir-se a un antic “cementiri” o bé un nom procedent del llatí murata que vol dir “guarnit de murs”.

Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada
Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada


La torre és de planta tronco piramidal i fou construïda amb la tècnica d’encofrat de tàpia. En els murs destaquen algunes finestres, una de les quals és geminada, amb vistes a l’interior del pati de la masia, que resta envoltada per un baluard.

L’historiador Josep Bosch al seu bloc Penedès Medieval ens aporta dades històriques: “Al segle XV, concretament l’any 1499, sabem que hi vivia en aquesta casa en Guillem Huguet amb la seva muller Joana. Va ser recol·lector de les rendes al Penedès com a procurador del arquebisbat de Tarragona. Ell, com el seu pare, Bernat  i el seu avi també anomenat Guillem van ser secretaris, notaris o comissaris reials.  L’avi d’aquest Guillem, en Bernat, va ser tresorer del rei l’any el 1384. Una germana de Guillem, Constança Huguet es casà amb el cavaller i noble Marc de Puigmoltó.

Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada
Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada


El fill de Guillem, Bernat Huguet es va casar amb Eufrasina, filla d’un paraire de Vilafranca aquell any de 1499.

Més cap a nosaltres, l’any 1776 el noble Francesc Foxà de Copons (de la casa Manresana) compra la casa Murada, que en aquells moments pertanyia a Maria viuda del pagès Jaume Palau de Banyeres.

En aquell mateix any en Gregori Soler, mestre de cases del Vendrell, cobra 45 lliures per haver fet obres a la casa Murada. Consistien en arreglar les parets del baluard, construir una menjadora en l’establia, obrir dos portals, fer un sostre, posar set bigues noves, compondre el cup i arreglar les teulades de la casa. Com veiem, les obres anaven aguantant la casa. El que és curiós és que no van fer obres a la torre.

Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada


Molt probablement els senyors que ha anat tenint el poble de Banyeres i els seus voltants durant l’època medieval n’eren també els propietaris i potser hi vivien en aquesta casa forta: els Tous, els Mir Llop, els Palau (el segle XIV), els Gerard...”

Adossada hi ha una petita capella d’una única nau i un petit campanar d’espadanya o paret. Està sota l’advocació de Santa Rosalia.

Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada
Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada

Banyeres del Penedès - Ermita i Casa Murada


 

Curiositats

L'any 2007, Jesús Rovira, membre i compositor de Lax'n'busto, decideix reconvertir aquesta masia en un estudi de gravació, respectant en tot moment els elements de l'antiga edificació. Es tracta de combinar l'acústica d'una construcció del segle XII amb la més moderna tecnologia musical. L'estudi s'ha fet a l’antic celler, on hi ha la base de la torre de defensa. Els sostres alts, les parets de pedra , l'espai en si, converteix la Casa Murada en un estudi amb una identitat i so molt característics.

Des de l'any 2011 és la seu del projecte audiovisual Tots Sants, que utilitza les seves instal·lacions per enregistrar gravacions de diferents artistes, i on hi participa, entre d'altres el periodista musical Roger Roca.
 
Població: Banyeres del Penedès

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Banyeres del Penedès - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web