Heretat Sabartés a Banyeres del Penedès

Banyeres del Penedès - Heretat Sabartés


Masia originària del segle XVIII propietat de la família Canals. És un recinte acastellat, amb dues torres prismàtiques, torres cilíndriques, galeries porticades, una petita capella asossada i recinte tancat dins d’un perímetre emmurallat. També cal destacar els espais on vivien els masovers i els magatzems que constaten la seva importància com a explotació agrícola.

Banyeres del Penedès - Heretat Sabartés


El topònim de Sabartés apareix a la documentació des del període medieval. Al segle XIII era una quadra formada pel mas Mercader (fortificar amb una torre i conegut posteriorment com les Cases de n’Huguet), el Mas d'en Busquet, la Casa de n’Olesa i dos masos més que compartien el nom de Mas Baulòria.

En el decurs del segle XVII, Sebastià Totesaus, el seu fill Pere Totesaus i el nét Pere Totesaus i Gomar, de la Casa d’en Busquet a Sabartés i del Corral d’en Beina, va adquirir la resta de finques situades a Sabartés.

Banyeres del Penedès - Heretat Sabartés


La pubilla Teresa Totesaus y Vidal, cap a finals del segle XVIII es va casar amb el comerciant de Reus però establert a Tarragona, Bonaventura Enrique Canales i Borràs. Aquesta família dels Canales es van ennoblir i van ocupar importants càrrecs a l’Ajuntament de Tarragona i a la Diputació de Tarragona.

Ja al segle XIX, l’Heretat Sabartés fou adquirida per Carles Morenés y Tord -baró de les Quatre Torres-, casat amb María Fernanda García-Alessón y Pardo de Rivadeneyra -comtessa de l’Asalto i marquesa de Grigny-. La propietat va restar en mans dels seu fill, Ramon Morenés y García-Alessón –nomenat “Grande de España” per Alfons XIII-, casat amb María Inmaculada de Carvajal y Hurtado de Mendoza; degut a la seva formació com enginyer agrònom va implicar-se en la gestió de la finca i efectuà gran part de les obres de remodelació del recinte que actualment el doten del seu caràcter singular.

Banyeres del Penedès - Heretat Sabartés
Banyeres del Penedès - Heretat Sabartés


Més tard la propietar va passar a l’hereu, Ferran de Morenés y Carvajal, el qual va casar amb María Teresa de Urquijo y Landecho, filla dels marquesos d’Urquijo (Estanislao de Urquijo y Ussía –tercer marquès d’Urquijo- i María de Landecho y Allendesalazar -vuitena marquesa de Cábreg-).

Banyeres del Penedès - Heretat Sabartés
 
Curiositats

En el decurs de la guerra civil, l’Heretat Sabartés, fou destinada a pavelló d’oficials de l’aviació republicana, concretament als pilots i a les seves famílies de la sisena esquadrilla del grup 21 de Polikarpov I-16 Mosques, destinada a l’aeròdrom proper de Santa Oliva.


 
Població: Banyeres del Penedès

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Banyeres del Penedès - Ajuntament
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web