Casa Museu Àngel Guimerà al Vendrell

Vendrell, El - Casa-Museu Àngel Guimerà


"Cal Ximet , la casa pairal dels Guimerà, està situada al bell mig de la vila del Vendrell. Aquesta casa, que lligarà Àngel Guimerà per sempre més amb el Vendrell, va ser comprada pel besavi del poeta l´any 1778. Agustí Guimerà i Vidal s´establí a Cal Ximet per dedicar-se al seu ofici, boter, però a més també era pagès i alternava la seva feina amb el conreu de la vinya. Aquesta activitat en s la recorda, encara avui, l´ampolla de vi de la collita familiar que es conserva a la casa.

A Cal Ximet hi naixerà Agustí Guimerà i Fonts, el pare del poeta. D´aquí en sortirà l´any 1829 amb destinació a les Canàries, on coneixerà Margarita Jorge i Castellano, mare d´Àngel Guimerà.

Anem, doncs, a fer una passejada per la casa de Cal Ximet. Entrarem a la casa per la porta principal, que dóna al carrer de Santa Anna. L´entrada, és la d´una típica casa menestral , amb el taller -en aquest cas la boteria - a la planta baixa i l’habitatge al primer pis.

Les rajoles de ceràmica que hi ha al frontis de les escales són les mateixes que féu instal.lar Agustí Guimerà i Vidal l´any 1778.

El recorregut pel pis de Cal Ximet s´inicia per la sala de la llar de foc , on trobem un armari-llibreria amb alguns exemplars dels llibres de text que Àngel Guimerà va utilitzar, tant al Vendrell, on va anar a l´escola del senyor Josep Cruzat, com a Barcelona, als Escolapis de la ronda de Sant Antoni. En aquest armari s´hi poden veure exposats tots els exemplars de les obres que va escriure el genial dramaturg. Les parets d´aquesta sala estan decorades amb retrats del poeta en llapis i al carbó.

Des de la sala de la llar de foc podrem veure l´habitació amb el llit on va morir Àngel Guimerà el 18 de juliol de 1924. Tant el llit com el mobiliari que veiem en aquesta habitació van ser portats des del pis del carrer de Petritxol de Barcelona a la casa pairal.

També des d´aquesta sala accedim a la cuina de Cal Ximet, que conserva gran part dels elements originals: fogons, aigüeres... i unes peces que cal destacar: les rajoles que cobreixen la paret de la xemeneia, damunt els fogons. Aquestes rajoles, pintades a mà, són fetes a mitjan segle XVIII.

El menjador de Cal Ximet és una estança no gaire gran, però decorada amb molt de gust. Els mobles (aparador, taula i cadires) són propis del segle XIX. Del sostre en penja un magnífic llum de bronze de l´època del gas. A les parets hi trobem fotografies del poeta amb la família Aldavert, amb els seus companys de tertúlia o amb un grup de poetes i intel·lectuals. També hi podrem veure esbossos de decoracions teatrals signades per l´escenògraf Salvador Alarma, així com l´esbós per a la tribuna de l´homenatge de 1909.

En un racó del menjador s´hi troba un armari raconer on veiem un joc de copes amb el peu de plata, decorades amb les inicials d´Àngel Guimerà. També hi ha, en un dels prestatges d´aquest armari una ampolla de vi de les darreres collites que feren a Cal Ximet.

Del menjador passem a la sala i alcova . En entrar a l´habitació hi trobem una calaixera amb una marededéu dels Dolors, així com un moble baix amb sobre de marbre on hi ha exposada, dintre un globus de vidre, una imatge del Crist davallat. Dintre l´alcova hi ha un llit d´estil alfonsí, elaborat amb fusta de caoba.

La saleta de música és una de les estances més acollidores de Cal Ximet. Moblada amb un joc de cadires, butaques i sofà, aquí reunia la família per passar les estones de tertúlia.

El piano que es troba en un angle de la sala és un exemplar força notable, ja que al frontis hi ha una imatge de perfil de L. V. Beethoven. A la paret de darrera el piano hi ha retrats de Pere Aldavert, Enric Borràs i el mateix Àngel Guimerà, sol o acompanyat, com és el cas de la foto on posa amb l´escriptor Benito Pérez Galdós i amb l´actriu Maria Guerrero.

Entre les dues finestres que donen claror a la cambra hi ha una consola amb mirall i al damunt una escultura en bronze, La Moisson, al.legòrica de la segada. Presidint la sala hi veurem un retrat de Sara i Adriana Aldavert i a la paret del costat retrats d´actors i actrius que interpretaren els personatges guimeranians.


Vendrell, El - Casa-Museu Àngel Guimerà


Tot retornant a la sala de la llar de foc ens dirigirem a la sala on hi ha exposats els diplomes i mencions honorífiques que Àngel Guimerà va rebre al llarg de la seva vida, entre altres el diploma de MESTRE EN GAI SABER que li fou otorgat als Jocs Florals de Barcelona el 6 de maig de 1877. També hi podrem veure la menció amb què el govern de la República Francesa el nomenà cavaller de l´Orde de la Legió d´Honor el 12 de febrer de 1916.
Sobre un secreter podem trobar-hi un àlbum de signatures que li oferiren els veïns de la vila del Vendrell amb motiu del gran homenatge de l´any 1909. Entre les moltes signatures que integren aquest àlbum s´hi troba la d´Andreu Nin i Pérez, intel·lectual i polític, fundador del POUM.

En un costat de la sala hi podem veure un moble original de la casa, una calaixera de buc feta de fusta de roure amb marqueteria, fabricada a l’últim quart del segle XVIII. Al damunt d´aquest moble hi ha un bust del poeta.

Per acabar, entrarem a la sala on hi ha l´escriptori , la joia de la casa. En aquest moble Àngel Guimerà hi va escriure Mar i cel i Terra baixa, inspirada en uns fets luctuosos ocorreguts en un mas de la comarca del Baix Penedès. Penjada a la paret hi veiem una fotografia del poeta als 8 anys, poc abans de sortir de Santa Cruz de Tenerife per venir al Vendrell. A banda i banda del petit Àngel hi ha les fotografies del seu pare i la de la seva mare.

Al damunt d´una consola d´estil isabelí s´hi troba un bust de terra cuita amb l´efígie de l´actor Iscle Soler interpretant el personatge del Gepa de l´obra Maria Rosa.

Vendrell, El - Casa-Museu Àngel Guimerà


Aquest ha estat el petit recorregut per la casa pairal de Cal Ximet, un indret carregat de records, en haver-hi viscut el gran dramaturg i poeta. En aquesta casa Àngel Guimerà conegué una llengua, una terra i l’amor cap a una dona. Aquesta dona , que no va correspondre a l´amor del jove poeta, Guimerà li dedicà belles poesies", així es descriu la visita a la casa a www.elvendrell.net


Horaris
C/ Sta. Anna, 10 43700 El Vendrell Tel. 977 66 56 42

De dimarts a divendres
de 10 a 14 h
de 17 a 19 h (hivern)
de 18 a 20 h (estiu)

Dissabtes
d’11 a 14 h
de 17 a 20 h

Diumenges i festius
d’11 a 14 h

Tancat
Dilluns
1/1, 6/1, 25/12, 26/12, 26/7Població: El Vendrell

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Cellers i Caves del Penedès
Tornen les Calçotades 2021-2022
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web