Sèquia del Canal d'Urgell

Mollerussa - Sèquia del Canal d’Urgell
Mollerussa - Sèquia del Canal d’Urgell


Els àrabs construïren les sèquies dels pobles de la ribera del Segre. El segle XVI s’ordenaren els primers estudis seriosos per a la construcció d’un canal d’abast suficient per regar tota la plana. El rei Felip II ordenà al membre del Consell Reial i Tresorer del Regne, l’igualadí Martí Joan Franquesa, que fes l’estudi de la construcció d’un canal per al reg de la plana d’Urgell i el seu successor, Hernando de Toledo, es reuní al castell de Bellpuig amb l’abat de Poblet per portar a terme la construcció del Canal.

Mollerussa - Sèquia del Canal d’Urgell

Mollerussa - Sèquia del Canal d’Urgell


Fracassades aquestes temptatives i les que es portaren a terme en els dos segles següents no seria fins els anys 1847 i 1850 que el Govern de l’Estat atorgà les primeres concessions per a la construcció del Canal d’Urgell .

Mollerussa - Sèquia del Canal d’Urgell


El Projecte definitiu del Canal principal fou redactat pels enginyers Pere de Andrés Puigdollers i Constantí de Ardanza. L’Enginyer Director de les obres fou Domènec Cardenal Gandasegui, el qual les inicia en el mateix any de la concessió i les acabà l’any 1861.

Mollerussa - Sèquia del Canal d’Urgell


El Canal Principal té una llargada de 144,2 kms i d’aquest en deriven les quatre Sèquies Principals, amb una llargada total de 102,6 kms. Actualment rega 50.000 hectàrees. Una Ordre Ministerial de 10 d’agost de 1964 resolgué que els regants d’Urgell havien de constituir una Comunitat General que seria titular a perpetuïtat de la concessió de l’aprofitament de les aigües i de la totalitat de les obres precises per al reg, la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.Població: Mollerussa

Fires, Festes i Activitats

Visita els Pobles i Ciutats de Catalunya

Omple almenys un camp, la resta els pots deixar buits
Vols rebre els nostres butlletins
Facebook Festacatalunya
Instagram
Municipis senyalitzats amb QR. Visita autoguiada
A cau d�orella
amic, mitjans d�informació i comunicació OJD 
Festacatalunya · Tel. 938046359
Contactar · crèdits · avís legal · Mapa Web